Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Megkezdődött az V. Savaria Nemzetközi Filmszemle

2018.05.24. 15:26

Megkezdődött az V. Savaria Nemzetközi Filmszemle szerdán Szombathelyen, amelyre a szervezők tájékoztatása szerint több mint kétszáz filmet neveztek be alkotóik dokumentumfilm, filmetűd és kisjátékfilm, valamint idén először diákfilm kategóriában.

A három naposra bővült filmszemléhez idén először egy konferencia is kapcsolódik, amelynek központi témája a film mint közösségformáló eszköz - mondta el az MTI-nek Lovass Tibor, a filmszemle főszervezője.

Hozzátette: a zsűri tagjai András Ferenc Kossuth-díjas filmrendező, Halmy György filmrendező, Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező és Rófusz Ferenc Oscar-díjas filmrendező.
Szólt arról is, hogy a zsűri tagjai 78 órát töltöttek a benevezett filmek megtekintésével, kiválasztották a legjobbakat, amelyek közöl 22 órányit vetítenek majd le a filmszemlén.

Puskás Tivadar, (Fidesz-KDNP) Szombathely polgármestere a filmszemle megnyitóján köszöntőjében hangsúlyozta: a filmszemle szervezői az elmúlt években Szombathelyen olyan hagyományt teremtettek amely értéket képvisel és amelyet elismer a filmes szakma és kedvel a közönség. Az elismertséget jelzi szavai szerint az is, hogy évről évre több alkotással pályáznak a filmszemlére az alkotók, sőt a fiatalok is egyre inkább felfedezik azt. Megemlítette, hogy idén először hirdették meg a diákfilmek kategóriáját, amelyre 58 alkotást neveztek.

A filmszemléhez kapcsolódó konferencián csütörtökön előadást tart Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja; Rófusz Ferenc Oscar-díjas filmrendező; Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező, operatőr, producer is; valamint egyházi témákban Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke és Székely János szombathelyi katolikus megyéspüspök is.

A díjátadó gálát péntek este tartják az AGORA Savaria Filmszínház nagytermében.

Forrás: hir6.hu