Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Ismét Savaria Filmszemle Szombathelyen

2018.05.17. 11:49

Minden eddiginél több, 205 filmet neveztek a készítők a versenyprogramba. Ezek teljes hossza összesen 78 óra 22 perc – ennyi időt töltött filmnézéssel a neves szakemberek alkotta zsűri: András Ferenc Kossuth-díjas filmrendező, Halmy György filmrendező, Koltay Gábor Balázs Béla-díjas filmrendező és Rófusz Ferenc Oscar- és Kossuth-díjas filmrendező.

A kiváló szakmai bemutatkozási lehetőséget biztosító szemlét a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, a Magyar Művészeti Akadémia, valamint a Nemzeti Kulturális Alap is támogatja. A köszönet azoknak a szombathelyi vállalkozásoknak is kijár, akik 2018-ban is hisznek a rendezvény sikerében, ezért anyagi segítséget nyújtanak hozzá.

A versenyfelhívást idén négy kategóriában tette közzé a Szombathelyi Médiaközpont. A hagyományosan meghirdetett dokumentumfilm, kisjátékfilm és filmetűd kategóriák mellett idén diákfilmeket is vártak - műfaji megkötés nélkül. Végül beérkezett 90 dokumentumfilm, 26 filmetűd, 31 kisjátékfilm és 58 diákfilm. A határon túlról is kaptak 23 magyar nyelvű filmet, továbbá idén először küldtek felhívást Szombathely testvérvárosaiba, ahonnan 9 idegen nyelvű alkotást küldtek a filmkészítők.

A zsűri már döntött, a legjobbaknak járó járó díjakat május 25-én, a filmszemle gáláján adják át. Erre az eseményre is várnak minden érdeklődőt!

A pontszámok alapján kialakult sorrendet figyelembe véve állították össze a vetítési programot, amelyben 22 órányi filmet láthat a közönség az Agora-Savaria Filmszínház kamaratermében május 23-án 9.00 és 14.00, valamint 15.00 és 20.00 óra között; továbbá május 24-én és május 25-én 9.00-től 15.00 óráig. A belépés ingyenes, a részletes vetítési sorrend megtalálható a filmszemle internetes oldalán, a savariafilmszemle.hu honlapon.

A filmes programban egy díszbemutató is helyet kapott: az Örök tél című, 2017-ben készült magyar történelmi filmdráma a második világháború végén málenkij robotra hurcolt több százezer áldozatnak állít emléket. Ezt május 24-én 16 órától nézheti meg a közönség, majd találkozhat Köbli Norbert forgatókönyvíróval és Lajos Tamás producerrel. A beszélgetést Vágvölgyi András médiapedagógus vezeti, a részvétel díjtalan.

Mindemellett szakmai konferenciával bővítették a filmszemle programját a Szombathelyi Evangélikus Egyházközséggel együttműködve. A mozgókép mint közösségformáló eszköz című előadássorozatot a Vasi Megyei Tudományos és Ismeretterjesztő Társulat székházában kísérhetik figyelemmel az érdeklődők.
Helyszín: Szombathely, AGORA-Savaria Filmszínház

Forrás: vaskarika.hu