Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

A lenyűgöző Vad Balaton

2018.04.11. 15:19

Közép-Európa legnagyobb tava, a Balaton kedvelt turisztikai célpont, a változatos vidék természeti kincseit azonban kevésbé ismerjük.

Közép-Európa legnagyobb tava, a Balaton kedvelt turisztikai célpont. Mégis kevesen tudják, milyen természeti kincseket rejt ez a változatos vidék: a sekély vizű tó, a partokat kísérő vulkáni kúpok, a mészkőhegységek barlangjai, a mocsarak, a berkek és a hegyvidéki patakok. A Balaton Közép-Európa legnagyobb sekély vizű tava. Bár nyáron a partjait nyaralók lepik el, a tó és környezete rendkívül változatos természeti kincseket tartogat. A geológia, a vadvilág és az ember különös házassága teremtette ezt a tájat. A tó partjait kísérő vulkáni kúpok és barlangok, mésztufa lépcsők és szurdokvölgyek, mocsarak és berkek olyan csodákat tárnak elénk, amelyek csak erre a vidékre jellemzők.

Ürge és vadmacska, vándorsólyom és holló, tömegesen fészkelő kócsagok és gémek, éjszakai kalandra induló pelék és násztáncot járó balinok elevenednek meg többek között a látványos víz alatti és légi felvételeket is felvonultató filmben, amelyet kitűnő képminőséget nyújtó 4K kamerákkal, speciális víz alatti kamerákkal, rejtett vadkamerákkal és drónkamerákkal forgattak közel 3 éven át.

Három év, 150 forgatási nap, négy évszak a Balaton körül. Mosonyi Szabolcs és csapata a megszokott útvonalakról letérve forgatta mocsárban, hegytetőn, víz mélyén, barlangban, hogy a Balatont és a környékét egy új szemszögből mutassák be. Az alkotók egy olyan utazásra hívnak mindenkit, ahol a geológia összeér a vadvilággal, a múlt a jelennel, és miközben egymást követik az évszakok, sok-sok millió év nyomai tárulnak a szemünk elé. A világ egyik legváltozatosabb tája, Magyarország egyik legszebb természeti kincse.

A Vad Szigetköz és a Vad Kunság rendezőjeként és operatőreként ismert, Balázs Béla-díjas Mosonyi Szabolcs és alkotótársa, Bagladi Erika forgatókönyvíró-producer legújabb természetfilmje a televíziós változatból kimaradt jelenetekkel bővített, hosszabb és szélesvásznú (cinemascope) kivitelben, 4K minőségben érkezik április 19-től országszerte a mozikba – a WWF Magyarország ajánlásával. Közel negyven filmszínházban lesz műsoron a film, vetítési helyszínek részletes listája a http://facebook.com/VadBalaton oldalon olvasható. A film az NMHH Médiatanács támogatásával, Magyar Média Mecenatúra Program keretében jött létre.


Vad Balaton – Kibővített moziváltozat
színes, magyar természetfilm, 65 perc, 2018 (6)
rendező: Mosonyi Szabolcs
forgatókönyvíró: Bagladi Erika
vezető operatőr: Mosonyi Szabolcs
zeneszerző: Mátyás Attila Merkaba
vágó: Mosonyi Szabolcs
narrátor: Csankó Zoltán
producer: Bagladi Erika
gyártó: Natfilm Hungary
Forgalmazó: Pannonia Entertainment

kapcsolódó linkünk a hírhez

Forrás: cultura.hu