Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Több mint 80 millió jut ismeretterjesztő filmekre

2018.01.29. 10:21

Tíz ismeretterjesztő film elkészítését támogatja a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa, összesen 81,6 millió forinttal.

A testület a Magyar Média Mecenatúra Programjában tíz filmterv számára ítélt oda támogatást a Kollányi Ágoston-pályázat 2017-es harmadik fordulójában. Film készül az orrszarvúak megmentésére és művészeti megörökítésükre irányuló magyar törekvésekről.

Forgatnak Rockenbauer Pál természetjárást, honismeretet népszerűsítő televíziósról, ifjabb Horthy Miklós kalandos életútjáról, és Hajdú Károlyról, a magyar repülőgéprestaurálás megteremtőjéről. A napállatkák, a telepes csillósok és az ostorosok mikroszkopikus világáról, vagyis az egysejtű parányokról is készül alkotás. A Kárpát-medence vulkáni eredetű geológiai képződményeivel és legendás magyar kaszkadőrökkel is megismerkedhetnek majd a nézők. Ismeretterjesztő mozgókép készül a Magyar Plakát Társaságról, egy másik alkotásban pedig bemutatják az 1976-ban New Yorkban alapított Magyar Emberi Jogok Alapítvány történetét, különös tekintettel a Ceausescu-rezsim utolsó évtizedére. A tíz, kedvezményezettnek nyilvánított alkotás között egy határon túli díjazott is szerepel, aki a tiszta erkölcsű és imádságos Mária-lányok történetéről és különleges ruházatuk elkészítéséről forgat filmet.

A testület döntött arról is, hogy részt vesz az V. Savaria Filmszemlén, és összesen kétmillió forinttal támogatja a dokumentumfilm, a kisjátékfilm, a filmetűd, illetve a határon túli magyar alkotók elnevezésű kategóriák dobogós helyezettjeit. A szervezők március 25-ig várják a pályaműveket, a szemlére pedig május 23. és 25. között kerül sor Szombathelyen.

Forrás: mmonline.hu