Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

A Legjobb Animáció díját nyerte el a Boxi Belgrádban

2017.11.16. 08:45

2017. november 14-én adták át a díjakat a belgrádi GREENFEST Nemzetközi Zöld Kultúra Fesztiválon. A Boxi című magyar 3D animációs sorozat Zöldben című epizódját a hivatalos versenyprogramba válogatták, ahol elnyerte a Legjobb Animáció díját.

A GREENFEST Nemzetközi Zöld Kultúra Fesztivál ökológiai és környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozik, kiemelt célja, hogy támogassa azokat a filmkészítőket, művészeket és oktatási szakembereket, akik környezetvédelmi témában készítenek filmalkotásokat, projekteket. A szervezők nem titkolt szándéka, hogy növelje a környezetvédelmi témájú programok népszerűségét és a közönség a jövőben a „zöld értékek” elfogadására mellett tegye le voksát.

A novemberben megrendezett nemzetközi fesztivál egyedülálló esemény Délkelet-Európában, amely zöld témájú és kulturális programokat kapcsol össze filmes vetítésekkel, műhelyfoglalkozásokkal, előadásokkal, vitákkal, kiállításokkal, újításokkal és összehozza a környezetvédelmi szakmát az alkotókkal és a nagyközönséggel.

Boxi

A fesztivál programja három részre tagolódik: a GREEN SCREEN a filmes program, a GREEN FIELD az oktatási program és a GREEN SQUARE a kiállítási program. A szervező a belgrádi Környezetvédelmi Fejlesztési Központ.

A Magyar Média Mecenatúra programban támogatott Boxi sorozat Zöldben című epizódjának vicces kis története fakitermeléssel, újra-hasznosítással foglalkozik a kiskorú nézők számára is befogadható módon, ezért találhatta meg a helyét zöld témájú fesztiválon. Idén ez a hatodik hivatalos fesztiválszereplése az epizódnak: a KAFF, az ukrán Dytiatko és a baszk Zinetxiki gyerekfilmes fesztiválok mellett már két környezetvédelmi fesztiálon is hivatalosan versenyprogramban volt: a világ első és egyik legnagyobb zöld témájú fesztiválján, a spanyolországi FICMA-n, valamint az olaszországi CFF Caselle Filmfesztiválon.

A Greenfest díjkiosztó ceremóniáján részt vett a Boxi producere és egyben egyik rendezője Klingl Béla, aki személyesen vette át tegnap este a díjat. A Greenfest zsűrije több kategóriában is díjazott: a legjobb ifjúsági film nyertese szintén magyar alkotás lett: Andristyák Marcell IN Corp. – Integrated Nanotechnologies; a legjobb 1 perces film: Degolas (Franciaország); legjobb természetfilm: The Canary Island – Life at the Limit (Ausztria); legjobb rövidfilm: PM 2.5 (Lengyelország); a legjobb szerb film: Braca The Beekeeper – This is my world!

Forrás: KGB Stúdió, sajtó