Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Szabó Attila Méregzöld mesék című filmjének ítélték a Lakiteleki Filmszemle fődíját

2017.11.13. 10:16

A zsűri a székelyudvarhelyi rendező, Szabó Attila Méregzöld mesék című filmjének ítélte a XVII. Lakiteleki Filmszemle fődíját.

Az erdélyi rendező alkotásáért az emberi erőforrások minisztere a Nemzeti Kulturális Alap keretéből felajánlott egymillió forint összegű díját vehette át.     

Az Országgyűlés elnökének 600 ezer forintos és a Nemzetstratégiai Kutatóintézet 250 ezer forintos különdíját a sepsiszentgyörgyi Vargyasi Levente Tehenesek című filmje kapta.     

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának 500 ezer forintos, az MTVA M5-ös csatornájának, a Magyar Hírlap és az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft. különdíjait, valamint a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Gimnázium 25 ezer forintos különdíját Kanjiza Calling című alkotásáért a budapesti K. Kovács Ákosnak ítélték.     

A Nemzetstratégiai Kutatóintézet 250 ezer forintos, valamint a szentkirályi és nyárlőrinci nyugdíjas klubok 25 ezer forintos különdíját a Fohász a déli végeken című filmért a magyarkanizsai Fejős Csilla vehette át.     

A Nemzeti Fórum 250 ezer forintos, a Herendi Porcelán Manufaktúra Zrt. különdíját, valamint a lakiteleki Tisza Nyugdíjas Klub 25 ezer forintos különdíját a Fejér megyei Csabdiban alkotó Major Anita és Margittai Gábor Szamár-sziget rabjai című filmje kapta.     

A lakiteleki Népfőiskola Alapítvány 250 ezer forintos, a Kecskeméti Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola 25 ezer forintos, valamint a kiskunfélegyházi Constantinum Katolikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium 25 ezer forintos különdíját a székelyudvarhelyi Csibi László Nussbaum 95736 című alkotásának ítélték.     

A Medimédia Kft. 200 ezer forintos különdíját, valamint a Lakiteleki Eötvös Loránd Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola 25 ezer forintos különdíját a Tajvan 2017 - Nemzetközi Folklór és Népi Játék Fesztivál című film rendezője, a budapesti Kovács Zsuzsánna vehette át.     

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. 150 ezer forintos különdíját a pécsi Molvay Norbert Ha nem segít a Mindenható című alkotása kapta.     

A filmszemlét tizenhetedik alkalommal hirdette meg a lakiteleki Népfőiskola Alapítvány, idén a Dunaversitas Egyesület mellett az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Kft.-vel közösen.     

Az Eiben István operatőr emlékére megrendezett XVII. Lakiteleki Filmszemlére krónika, korkép, művelődés, portré és fikciós műsorok kategóriákban lehetett nevezni. A felhívásra hazai és határon túli alkotóktól összesen 114 film érkezett. Az előzsűri 27 alkotást javasolt a háromnapos szemle versenyprogramjába.     

A 30 tagú zsűri elnöke Buglya Sándor Balázs Béla-díjas filmrendező, producer volt.  Lezsák Sándor a díjátadón bejelentette: a XVIII. Lakiteleki Filmszemlét 2018 őszén rendezik meg.

Forrás: prae.hu