Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

CURTIZ – A stáb, Szereplők, Társadalmi felelősségvállalás

2017.11.06. 14:59

“Louis, I think this is the beginning of a beautiful friendship.” /”Louis, azt hiszem, ez egy gyönyörű barátság kezdete!”– sokan ismerik a Casablanca című film híres zárómondatát, ám a mögötte rejlő ’zsenit’ csak kevesen. Topolánszky Tamás Yvan új TV-filmje, a CURTIZ Hollywood fénykorának ikonikus rendezőjéről, Kertész Mihályról, valamint lányáról, Kitty-ről szól.

Michael Curtiz-nek híresen rossz természete volt, miért akart mégis mindenki a „zsenivel” dolgozni?  Az NMHH Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Programjának támogatásával készülő CURTIZ című tvfilm ezekre ad választ. A Casablanca című filmklasszikus forgatásának néhány hónapjába nyerhetünk betekintést, ahol az Oscar- díjas rendező személyiségét a forgatás zegzugos útvesztőjében ismerhetjük meg.

Curtiz

A CURTIZ  című film egyetlen helyszíne az álomgyár,  ahol egy igazi stúdiórengetegben veszik el a néző, egy valódi útvesztő, amelyből talán csak Kertész tudja a kiutat.

A film forgtókönyvének megírásában a rendező segítségére volt Bak Zsuzsanna forgatókönyvíró, (Senki fája, Kabátodra füstöt, Negyvenhét perc) és Ward Parry amerikai társ-forgatókönyvíró, a Legendary Entertainment munkatársa, aki Kertész Mihály és a Casablanca történetének amerikanizálásában és korhűvé tételében segédkezett.

Curtiz

A CURTIZ csapatát erősíti még Hutlassa Barnabás, akinek a nevéhez producerként az utóbbi évek legsikeresebb magyar filmjei fűződnek (Hurok, Kincsem, A Viszkis,  vagy éppen Nemes Jeles László készülő új filmje, a Sunset). Az amerikai produceri csapatban helyet kapott Jeff Hammer, Bordán Lili és Orian Williams, akik az itthon élő amerikai színészek mellet ismertebb külföldi neveket is castingoltak a kulcsszerepekre.

Curtiz

A film koproducere Romwalter Judit, a SPARKS Camera & Lighting ügyvezetője, akinek jóvoltából a film a legkíválóbb kamera-, grip és lámpaeszközökkel készül. A SPARKS-szal való együttműködés eredményeképp a CURTIZ azon kevés hazai film egyike, aminek lehetősége nyílt az optikasorok Rolls Royce-ának is nevezett Panavision Primo lencsékkel forogni. (bővebben Melléklet I.)

A film noir képi világú CURTIZ vezető operatőre Dévényi Zoltán, akinek a MoVi kameramozgatásáért felelős Révész Balázs a partnere.

A látvány, díszlet és berendezés a rendkívül tehetséges fiatal ikerpár, Kiss Dorka és Kiss Kata, azaz a Setlab formáció és csapata keze munkája, akik már számos korábbi projektben dolgoztak együtt Topolánszky Tamással.

A CURTIZ 2018-as marketingkommunikációja során kiemelt szponzorként együttműködik a VOLVO Autó Hungária Kft., mely a forgatás során személygépjárműveket is biztosított a színészek és a sajtó képviselőinek szállítására. (bővebben Melléklet II.)
CURTIZ – A szereplők

A film főszereplőjét, magát Curtiz-t Lengyel Ferenc fogja alakítani, akit gyakran láthatunk a Katona József Színház színpadán (Machbet, Szentivánéji álom) és magyar filmekben (Parkoló, Anyám és más futóbolondok a családból, Portugál).

Curtiz

A film női főszereplőjét, Kitty-t Dobos Evelin színésznő formálja meg, akit láthattunk már az Aranyéletben, az Egynyári kalandban, de a CURTIZ mellett nemrégiben egy másik jelentős magyar filmben, a Sunsetben is szerepet kapott.

A híres forgatókönyvíró Epstein fivéreket Yan és Rafael Feldman fogja játszani. A producerként és színészként is tevékenykedő ír-amerikai ikerpárt már több hollywood-i produkcióban is láthattuk például a Jack & Jill-ben Adam Sandler oldalán vagy a Mila Kunis főszereplésével készülő Bad Moms c. filmben, de a sikeres TV sorozatban, a Masters of Sex-ben és a Ben Affleck rendezésében készült Argo expedícióban is feltűntek.

A film antagonistája, Johnson szerepében az ír származású Declan Hannigan-t láthatjuk majd, aki nemcsak színészként, hanem rendezőként és íróként is közreműködött több ismert filmben. Forgatott már Budapesten a CURTIZ előtt is, hiszen az itthon készülő, A Terror című sorozatban is játszott, de találkozhattunk vele a The Martian és az Atomic Blonde című sikerfilmekben.

A Casablanca producereként ismert Hal B. Wallis szerepét Scott A. Young fogja alakítani, aki színészként és íróként is megvetette a lábát a filmiparban. Őt is láthattuk a A Terror című TV-sorozatban és a Dracula című filben, de jövőre feltűnik majd a Jennifer Lawrence főszereplésével készülő Red Sparrow-ban és a Colette-ben, melynek főszerepét Keira Knightley játssza.

Curtiz

A forgatás ideje alatt megszerveztük a CURTIZ Filmtúrát, melyen az Arany János Tehetséggondozó Program közreműködésével egy miskolci és egy sárospataki gimnáziumból összesen három, a filmezés iránt érdeklődő fiatalt és kísérőtanárukat látjuk vendégül és vezetjük be a forgatás kulisszatitkaiba. (bővebben Melléklet III.)

Topolánszky Tamás Yvan rendezésében és Sümeghy Claudia producerelésében már több sikeres film készült az utóbbi években.  Korábbi projektjeik között szerepel a DVNA című filmterv teasere, ami a maga 600 ezer feletti nézettségével jelenleg a második legnézettebb magyar előzetes a Saul fia trailere után. A Letter to God című kisfilmjük felhasználási jogát tavaly megvásárolta az HBO egész Közép-Kelet Európára, valamint megnyerték vele a new york-i és a los angeles-i film fesztivál fődíját, 2015-től pedig a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Produkciós ismeretek című tantárgyának oktatási anyagát képezi. Legutóbbi projektjük A Lehetetlen határán című dokumentumfilm a Magyar Paralimpiai Bizottság közreműködésévelés az MTVA támogatásával készült. A film öt sikeres magyar parasportoló élettörténetén keresztül mutatja be a haza parasport fejlődését.

Csakúgy, mint korábbi filmjeik, a CURTIZ is a Halluci-Nation és a JUNO11 Pictures közös gyártásában készül. A Hollywood aranykorát Kertész Mihály és a Casablanca tükrében bemutató film forgatási munkálatai októberben kezdődtek, a nagyközönség pedig majd 2018 második felében tekintheti meg.

Kapcsolódó linkünk a filhez

Forrás: mozinezo.hu