Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Indul a 13. Busho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál

2017.08.25. 16:10

Szeptember első hetében tizenharmadik alkalommal kerül megrendezésre a BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál, mely a közelmúltban kapta meg az Európai Fesztivál Szövetség kiemelt művészeti fesztivál minősítését.

A nemzetközi versenyprogram mellett ezúttal is rengeteg kísérőprogram várható: kiemelten az Európai Filmakadémia Rövidfilm kategória jelöltjei, melyek hazai környezetben kizárólag a BuSho fesztiválon tekinthetőek meg, emellett panoráma szekciók, fesztivál bemutatók és koncertek.

Az idén kissé felfrissített, korábban már bemutatott előzsűri (Orosz Anna Ida, Vajda Boróka, Végh Vozo Zoltán, Rimóczi László) döntése nyomán a beérkezett közel ezer nevezésből végül 75 rövidfilm versenyezhet a 13. BuSho fesztivál 3 fő- valamint 7 kategória díjáért. A szokás szerint 15 órányi versenyprogramba 17 animációs és 9 kísérleti mellett 49 fikciós alkotás került, a hazai pályán versenyezve ezúttal 17 magyar röviddel a fedélzeten.

A tavalyi évben filmszakos tanárok és kollégák segítségével első alkalommal verbuválódott, négy felsőoktatási intézmény delegálásában megszületett Diákzsűribe ezúttal Császár Dániel (Metropolitan), Debreczeni Zoltán (MOME), Ördög Zsófia (SZFE) és Pozsonyi Janka (ELTE) kapott meghívást. A nemzetközi zsűriben Yusuf Saygi török valamint Giuliana Sana olasz filmes szakember mellett a magyar zsűri képviseletét Maly Róbert Oscar-díjas operatőr vállalta és természetesen elmaradhatatlan Wolfgang Leis állandó zsűritag, a nemzetközi zsűri koordinátora.

Ők fognak tehát dönteni a fesztiválon kiosztásra kerülő 3 fődíjról, 7 kategória díjról valamint az NMHH Médiatanács által felajánlott kétszer 500.000 forintos különdíjról, melyet a legjobb magyar animációs illetve fikciós filmnek ítélnek majd oda. A korábbi évekhez hasonlóan ismét kiosztásra kerül majd a Sziget Kft. felajánlásában az a hetijegy, mely belépő egy mini stáb részére forgatási engedéllyel a 2018-as Szigetre.

A versenyprogramban felbukkanó magyar alkotók között több régi motoros, mint Szabó Simon, Tóth Barnabás, Pusztai Ferenc vagy épp Borsos Miklós mellett az újabb generáció képviseletében Dudás Balázs vagy Barcsai Bálint is megjelenik majd. Versenybe jutott két korábbi BuSho Diákzsűri tag is, Asmon Stella és Szilágyi Fanni. A külföldi alkotások közül megemlíthető a Hamburg Media School legújabb remeke, a Cigarbox Blues, vagy az EFA jelölést kapott francia-görög Limbo című rövidfilm Konstantina Kotzamanitól.

A versenyprogramról éppen lemaradt, de kiemelkedő alkotásokat tartalmazó információs vetítések mellett ismét megrendezésre kerül a szombati magyar panoráma nap a Puskinban: itt valamennyi benevezett magyar alkotás ingyenesen lesz megtekinthető. Ezúttal is lesz több kísérőprogram, fesztivál, valamint workshop bemutató, melyek közül talán a legfontosabb a Magyarországon kizárólag a BuSho fesztiválon – idén hetedik alkalommal – vetítésre kerülő szekció az Európai Film Akadémia előző évi rövidfilm kategóriájának valamennyi jelöltjével.

A Puskin mozi mellett az esti ismétlő vetítések ezúttal az Art+ Cinemában lesznek, a vidéki vetítések pedig a soproni Búgócsigában. Esténként a nap fénypontjának számító nyilvános zsűri konzultációkat követően a Mikszáth téri Trafik klubban kerülnek megrendezésre az idei koncertek, melyek közül kiemelkedik rögtön a megnyitót követően Ferenczi György és a Rackajam előadása, akik legutóbb 2014-ben zenéltek a fesztiválon nagy sikerrel. Másnap a Surf Truckerz, 4 magyar kamionsofőr projektjével virtuóz instrumentális surf-rock zenét játszik majd, végül pedig fellép a Travellers’ Company zenekar, mely ír és kelta alapokon játszik világzenét.

A 13. BuSho fesztivál augusztus 29-én, kedden este 19:00 órakor a megnyitóval, majd a tavalyi díjnyertesek vetítésével veszi kezdetét a Puskin mozi nagytermében és szeptember 3-án, szombaton ugyancsak 19:00 órakor a díjkiosztóval zárul, ahol az összes idei díjazott alkotás megtekinthető lesz majd.

Forrás: filmtekercs.hu