Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Nevezési rekord a 13. Göcsej Filmszemlén!

2017.08.24. 11:17

Rekordszámú nevezés érkezett be az augusztus közepi határidőig a 13. Göcsej Filmszemle pályázatára. Az eseményt szeptember 16-án rendezi meg az Art Moziban a Zalaegerszegi Televízió.

A részletekről Frauenhoffer Márta, a Zalaegerszegi Televízió és Rádió Kft. ügyvezetője adott tájékoztatást. Mint elmondta, a pályázaton induló független filmesek három kategóriában összesen 84 alkotással neveztek (tavaly 40 induló volt), ebből 26 dokumentumfilm, 24 etűd vagy animáció, 34 pedig kisjátékfilm. A pályázók az ország minden szegletét képviselik, több zalai és határon túli (Hargita, Vajdaság) is akad köztük. Kisebb hányaduk televíziós szakember, a többség azonban hobbiból, a maga és mások örömére forgat.

Összesen 21,5 órányi mozgókép megtekintése és értékelése vár a szakemberekből álló három fős zsűrire, a legrövidebb mű 2 perces, a leghosszabb pedig 59 perces. A zsűri tagjai: Koltay Gábor filmrendező, Szaknyéri András, a hévízi Fontana Filmszínház vezetője, valamint Lovass Tibor, a Szombathelyi Médiacentrum igazgatója, aki - a zalaegerszegi származású Szalay Annamária médiapolitikus (1961-2013) mellett - a filmszemle egyik alapítója volt. Szalay Annamária mindvégig lelkesen patronálta e rendezvényt, emléke előtt tisztelegve rendezik meg éppen születésnapján, szeptember 16-án, szombaton a szemlét.

A versenyprogram a zsűri által legjobbnak ítélt alkotásokból áll össze, a nyilvános, ingyenesen látogatható vetítések délelőtt 9 órakor kezdődnek az Art Moziban. A napot a díjátadó zárja majd.

Az alkotások méltó elismerését több támogató segíti. A Médiatanács 1,5 millió forinttal, a Magyar Művészeti Akadémia 400 ezerrel, a zalaegerszegi önkormányzat pedig 110 ezer forinttal járult ehhez hozzá. Mint Frauenhoffer Márta kifejtette, idén a pénzdíjak odaítélésében a minőség és a színvonal mellett szerepet kap az is, hogy az alkotás önerőből, vagy külső támogató segítségével jött-e létre. A szervezők nyíltan vállalt szempontja, hogy a saját forrásból dolgozók további munkáját elősegítsék. Mindemellett idén is gazdára talál a Szalay Annamária-filmdíj, amit két éve alapítottak a ZTV a Médiatanács egykori elnöke emlékére.

Magyar Hajnalka

Forrás: zaol.hu