Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Filmekkel terjesztenék a kultúrát a magyar intézetek

2017.07.13. 00:31

A magyar filmek külföldi bemutatásának és népszerűsítésének lehetőségeiről tanácskoztak a külföldi magyar intézetek igazgatóinak éves találkozóján csütörtökön, Budapesten.

A Magyar Nemzeti Filmalap első öt évében 26,5 milliárd forinttal 75 magyar játékfilmet támogatott, amelyek több mint 250 fesztiváldíjat nyertek el – mondta el Havas Ágnes vezérigazgató. Azt mondta: együttműködnek a Külgazdasági és Külügyminisztérium – Balassi Intézettel a magyar filmek külföldi megismertetésében. Nagy sikerrel mutatták be például több külföldi magyar intézetben Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból című filmjét.

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Mecenatúra igazgatója, Kocsis Noémi a Magyar Média Mecenatúra Programot mutatta be a külföldi magyar intézetek vezetőinek. Kiemelte: a program 2011 és 2016 között 8,77 milliárd forintot fordított 916 film és egyéb mozgóképes alkotás (például lekérhető online tartalom vagy animációs sorozat) támogatására. A program keretében készült filmek, köztük az Oscar-díjas Mindenki, a Félvilág vagy A berni követ, összesen 296 díjat, elismerést nyertek el.

Elekes Botond, az Uránia Nemzeti Filmszínház ügyvezető igazgatója a budapesti művészmozik tapasztalatait osztotta meg a Magyarországon működő külföldi kulturális intézetekkel közösen szervezett filmnapokról. Elekes szerint a filmvetítés az egyik leghatékonyabb mód egy nemzet kultúrájának bemutatására.

2016-ban 16 ország kulturális intézetei szerveztek filmnapokat a fővárosi művész mozikban, köztük az Urániában. Azt is mondta, hogy az eddigi tapasztalatok alapján ezeknek a rendezvényeknek a sikeréhez többek között kiszámítható rendszeresség, és állandó helyszín szükséges. Szükség lenne egy olyan állami programra, amely valamiféle támogatással ösztönözné a magyar artfilmek bemutatására az európai filmforgalmazókat.

Hasonlóan vélekedett Böszörményi Gábor, a Mozinet Kulturális Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója is, aki szerint Franciaországban és Németországban is működik ilyen támogatási rendszer. Azt mondta: a külföldi filmforgalmazók számára vonzerőt jelenthet, ha a külföldi magyar intézetek jó fordítást készítenek egy-egy magyar alkotáshoz.

A három évvel ezelőtt alapított Magyar Filmakadémia elsősorban abban tud segíteni a külföldi magyar intézeteknek, hogy egy-egy jelentős magyar alkotó köré csoportosuló vetítéseket, programokat szervezzenek – mondta a beszélgetésen Novák Emil, a szervezet elnöke.

Forrás: filmtekercs.hu