Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Újra az animáció fővárosává válik Kecskemét

2017.06.20. 22:05

2017 június 21. és 25. között rendezik meg a 13. Kecskeméti Animációs Filmfesztivált. A fesztivál programját adó közel 400 filmből számos alkotás gyerekfilm, melyeket a Főtéren, a Hírös Agórán vagy az Otthon moziban ingyenesen tekinthetnek meg az érdeklődők.


Egészestés rajzfilmek

Idén kilencvenéves lenne Dargay Attila, az ő tiszteletére tűzte műsorra a fesztivál a Vukot. A talpraesett róka meséjét Kecskemét Főterén vetítve élvezhetik este közösen a családok. A Kodály-évfordulóra való tekintettel egy másik klasszikus, a Richly Zsolt által rendezett Háry János is megtekinthető lesz a város központjában felállított szabadtéri mozivásznon. Hosszú évek óta az első egészestés magyar rajzfilm a Berg Judit könyvéből készült Lengemesék. Füttyös Vilkó és a Nádtenger többi lakójának történetéből Pálfi Zsolt rendezett egyórás animációsfilmet, mely a KAFF-on az Otthon moziban látható.

A szervezők nagyobb gyerekeknek ajánlják az európai egészestés versenyprogram néhány filmjét, melyek között három Oscar-díjra jelölt alkotás is szerepel. A részben Kecskeméten készült A vörös teknős egy hajótörött férfi életre szóló találkozását meséli el egy óriási teknőssel. A francia Fantomfiú főhőse egy kórházban fekvő fiú, Leo, aki különleges képessége révén képes testéből kilépve szellemalakban kergetni a veszélyes bűnözőket. Claude Barras francia-svájci bábanimációja, az Életem Cukkiniként pedig egy gyerekotthon kis lakóiról szól. Az európai versenyprogramban versenyzik Roger Mainwood által megrendezett Ethel és Ernest című családi mozi is, mely a huszadik század társadalmi változásait mutatja be a londoni házaspár életének tükrében.

 
Panoráma vetítések

Panoráma vetítések keretében további izgalmas alkotásokat láthatnak a rajzfilmek rajongói. Egy kalandvágyó fiatal lány a főszereplője Rémi Chayé rendező A messzi Észak című, dán-francia koprodukcióban készült alkotásának. A tizenkilencedik században játszódó történetben a törékeny, de vasakaratú Szása eltűnt nagyapja nyomába ered a hó és jég birodalmában. A történelmi kontextusnál és a női főszereplőknél maradva a bizánci birodalomba röpít a Róma hercegnője című iráni animáció. Hadi Mohammadin rajzfilmje arról mesél, hogyan kerül az ifjú Mallika, Róma hercegnője a bagdadi rabszolgapiacra.

A fesztivál vendége lesz Alexander Juhasz, A kis herceg legutóbbi, két éve készült meseadaptációjának karaktertervezője, aki a film vetítése után szakmai workshopot is tart felnőtt animátoroknak.
 

Gyerekversekre és mesékre komponált újabb magyar válogatás

A kicsik számára a Rövidfilmek 4. összeállításban Varró Dániel, Lackfi János, Kiss Ottó, Tóth Krisztina, Kiss Judit Ágnes, Békés Márta, Murányi Zita, Miklya Zsolt, Máté Angi verseinek és meséinek animációs feldolgozásai éppúgy szerepelnek, mint fiatal animátorok saját, gyerekeknek szóló történetei kakaót iszogató szarvasról, más bolygón élő gyerekekről vagy éppen űrkutyákról.

Nagy öröm, hogy több televíziós mesesorozat-epizód is elkészült az elmúlt években. Folytatódnak többek között Bab Berci, Boxi és Borka kalandjai, a Cigánymesék és a Négyszögletű Kerek Erdő történetei, a Hoppi mesék és az Ahány király, annyi mese széria is. A fesztivál vetíti az Egy kupac kufli két epizódját, valamint Gyulai Líviusz Egy komisz kislány naplójának újabb részét, de brit, cseh, dán, francia és német televíziós sorozatokból is láthatnak válogatást a családok.

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Mecenatúra programja a 13. KAFF magyar versenyprogramjában szereplő 48 rövidfilm, 23 televíziós sorozat és 2 diákfilm elkészülését támogatta.

A részletes program A részletes program a 13. KAFF weboldalán megtalálható.

Forrás: hirado.hu