Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Bekerült egy magyar animációs diplomafilm a Cannes-i Filmfesztivál programjába

2017.05.16. 22:54

Pataki Szandra WireLess című diplomamunkája bekerült a 70. Cannes-i Filmfesztivál Short Film Corner szekciójába. Pataki Szandra 2016-ban végzett a Budapesti Metropolitan Egyetem Animáció alapszakán, alkotásai számos fesztivál programjában szerepelnek.

A Cannes-i Filmfesztivál a világ egyik legrangosabb filmes rendezvénye, különösen fontos bemutatkozási lehetőség a pályakezdő alkotók számára.

Rendkívül sokat jelent, hogy bekerült a filmem ebbe a programba, hiszen ha egy ilyen rangos eseményen úgy gondolták, hogy helye van a WireLess-nek, akkor megerősítenek abban, hogy a helyemen vagyok a szakmában! Nem tudtam, merre szaladjak örömömben, mikor megkaptam az értesítést – mondta Szandra.

Wireless

A WireLess egy kísérleti jellegű, hét perces stop-motion animáció, amely egy drótszálakból felépített világban játszódik, ahol senki sem vonhatja ki magát az egymásnak feszülő erők hatása alól.
 
„A WireLess egy végtelen térben játszódó, szürreális hangvételű bábanimációs film, amelyben fő látványelem a drót. A történet szerint a világ egy végtelen hosszúságú drótszálból keletkezett és annak csomósodásaiból jöttek létre a benne élő figurák. A közös szál fizikailag is összeköti őket. A fő szabályrendszer az, hogy mindenki ugyanazokkal a feltételekkel indul az életben, és ha valamelyikük többet szeretne, azt csak úgy teheti meg, ha azt a drótanyagot mástól veszi el.
Azért ezt a témát választottam, mert a világról alkotott egyik hipotézisem az, hogy közvetlen vagy közvetett módon, de egymásból táplálkozunk értelmileg, érzelmileg, fizikailag, pénzügyileg. Ezt a kapcsolati rendszert szerettem volna úgy ábrázolni, hogy a nézők közül mindenki a saját lelkiállapotához és élethelyzetéhez tudja alakítani a látottakat.
A figuráknak ezért sincsen arcuk. Egy egyszerű cselekményszál, miszerint a főhős minden drótot magának akar, nem törődve azzal, hogy ezzel másokra milyen hatást gyakorol. Szerettem volna az egyszerűséggel teret adni a ráhúzható élethelyzetek végtelen permutációjának." – foglalta össze Szandra mindazt, amit filmjében megjelenít.

A film további alkotói: Muhi Klára (dramaturg), Nemes Sándor (operatőr), Tornyai Péter (zeneszerző), Mészáros Borbála, Pataki Szandra (vágók), Márton Noémi, Kubinyi Krisztina, Rádóczy Zsuzsanna, Mészáros Borbála, Mess Zsanett, Papp Dániel (animátorok), Holló-Leleszi Krisztina (gyártásvezető).

A film konzulense Gauder Áron Balázs Béla-díjas animációs filmrendező volt.

Az alkotás a Magyar Média Mecenatúra Médiatanácsának Dargay Attila pályázatán elnyert támogatás segítségével valósult meg.

kapcsolódó linkünk a filmhez

Forrás: kisalfold.hu