Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Átadták az idei, negyedik Savaria Filmszemle díjait

2017.04.29. 19:35

Átadták szerdán a díjakat a IV. Savaria Filmszemlén, amelyre dokumentumfilm, kisjátékfilm és filmetűd kategóriában 140 alkotást neveztek idén az alkotók.

Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja, a Magyar média mecenatúra program koordinátora a díjátadón elmondta: a Médiatanács a kezdetek óta támogatja a Savaria Filmszemlét, idén másfél millió forintot ajánlottak fel a kategóriagyőztes alkotók díjazására.

Szombathely

Hozzátette: a Médiatanács több éve működteti a Magyar média mecenatúra programot, amely amellett, hogy az ország legnagyobb, televíziókat és rádiókat támogató integrált médiatámogatási rendszere, filmeket, alkotói műhelyeket is támogat.

Szavai szerint a Médiatanács eddig összesen 9 milliárd forint értékben 913 magyar kortárs film elkészítéséhez nyújtott támogatást, a támogatott filmek több mint 800 hazai és nemzetközi fesztiválról több mint 300 díjat hoztak el.

András Ferenc Balázs Béla- és Kossuth-díjas filmrendező, a filmszemle zsűrijének tagja úgy fogalmazott: a hazai filmélet napjainkban megújuláson megy keresztül, újra az a klasszikus, igazi értékeket felmutatni képes magyar film van "serkenőben", mint amilyenek annak idején Szőcs István, Fábri Zoltán, Ranódy László, Sára Sándor és Kósa Ferenc filmjei voltak.

Szombathely

Hozzátette: ma már nincs olyan, hogy amatőr film, szerinte a Savaria Filmszemlére benevezett alkotók is birtokában vannak a filmkészítéshez szükséges tudásnak és mondanivalónak.

Dokumentumfilm kategóriában Molnár G. Tamás: Álljon meg a menet! című filmje kapta az első helyezettnek járó díjat, Katona Zsuzsa: A nevezetes névtelen című alkotása lett a második és a Crossborder Film Kft.: Kötél a mélyben című filmje végzett a harmadik helyen.

A kisjátékfilmek között Mitnyan Zoltán: Itt és Most! című filmje kapott első díjat, Gál Sándor: Lépj tovább! című filmje lett a második, a harmadik helyen pedig Konkol Máté: Kikelet című filmalkotása végzett.

Filmetűd kategóriában Körtési András: Hide The Pain Harold című filmjét találták a legjobbnak, a második helyen Baranyi Ágnes: Bárcsak című filmje végzett, míg a harmadik díjat Mészáros T. László: A tolvaj című filmjének ítélték oda.

Az idei Savaria Filmszemlén a reformáció 500. évfordulója alkalmából külön kategóriát hirdettek a reformációról szóló filmeknek. A beérkezettek közül első díjat kapott Czencz József: Mulieres in ecclesia tacent című alkotása, második helyen végzett Tenki Zoltán, Kása Gábor: A kálomisták útja című filmje, a harmadik pedig Varga József: Morfózis című alkotása lett.

Szintén külön kategóriába várták az idei filmszemlén a kerékpáros témájú filmeket, ezek közül a Magyar Kerékpárosklub: I Bike Budapest közösségi videó 2015 című filmet találták a legjobbnak, második helyen végzett Lőrincz Mátyás: Élj utol, ha tudsz! című alkotása, harmadik díjat nyert Szekeres Kriszta: Nagycenk biciklivel című munkája. A kerékpáros kategória díjait Révész Máriusz kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos adta át.

Forrás: alon.hu