Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Duna World nézői hamarosan láthatják a Médiacentrum új filmjeit

2017.04.07. 14:57

Debrecen – Bemutatják a televízióban ezeket az alkotásokat, melyek a hazaszeretetet, a közösség erejét és az emberi bátorságot állítják középpontba.

Mint arról korábban a Dehir.hu beszámolt, új filmek készültek a Médiacentrum Debrecen műhelyében. Ezeket a filmeket még ebben a hónapban, április második felében láthatják majd a tévénézők. Az egyik saját készítésű alkotás, a Ragaszkodás című dokumentumfilm, mely két részben két Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település nem mindennapi történetét mutatja be a trianoni békeszerződés idején. Az köztudott, hogy az ország területének kétharmada idegen kézbe került, ám a történelemkönyvek már kevéssé szólnak azokról a településekről, melyek az új határ mentén megvívták a maguk nemes harcát. A filmalkotás Zajta község és Vállaj falu történetét meséli el, amely során mindkét településnek sikerült elérnie, hogy a területek elcsatolása során Magyarország részeként maradjanak meg. A filmeket Vida Gyula és Széles Tamás rendezte. A Ragaszkodás című alkotás mindkét részét bemutatja egymást követően a Duna World, az első részt, mely Zajtával foglalkozik, április 23-án 16.20-tól, a második, Vállajról szólót pedig 16.45-kor tűzi műsorra a csatorna.

A Médiacentrum Debrecen másik alkotása, A legdélebbi magyarok című dokumentumfilm Székelykeve történetét állítja a középpontba. Az 52 perces film azt mutatja be, mit jelent a nyelv, az identitás őrzése a legdélebbi magyar faluban, milyen harcot kellett folytatniuk a megmaradásukért. Ugyanakkor a filmből megismerhetik a nézők az elvándoroltak kötődését, annak az okát, hogy miért járnak vissza, és miért emlegetik még mindig könnyes szemmel a szülőfalujukat. Az is kiderül a filmből, melynek rendezője Vojtkó Ferenc, miért fogalmazódik meg sokakban az, hogy vállalnák a visszaköltözést Székelykevére vagy Magyarországra. A rendező maga mesélte el, hogy egy hazalátogató családot kísérnek a filmben vissza a szülőfaluba, és az ő szemükön keresztül láttatják azt a különleges sorsot, amit átélnek az ottani magyarok, a szerb fővárostól, Belgrádtól délre.A dokumentumfilmet szintén a Duna World vetíti majd április 29-én 16 óra 15-kor. A filmalkotásokat a Magyar Média Mecenatúra támogatta.

forrás: dehir.hu