Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Látomás a templomban

2017.04.04. 17:17

Bicskei Zoltán filmje a Délvidék múltjáról szól

A budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatták be csütörtök este Bicskei Zoltán filmrendező Álom hava című második nagyjátékfilmjét. Az alkotó lapunknak elmondta: a 17. században játszódó bácskai történet szerb és magyar állami támogatásból készülhetett el, és már tárgyalnak a magyarországi forgalmazásáról.

A híres aracsi templomrom volt a forgatási helyszíne Bicskei Zoltán délvidéki grafikus, filmrendező második nagyjátékfilmjének. Az Álom hava mintegy tízéves munkával készült el. Csütörtök este a budapesti Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatták be az alkotást, s lapunknak a rendező, aki a Magyar Művészeti Akadémia tagja, elmondta: a lét újrakezdéséről szól a történet, valamikor az 1680-as években játszódik a hadak által pusztává tett Bácskában. A török háborúkat megjárt, megrokkant Sánta nevű katona, a Hórihorgas nevű deák és szolgájuk, Félszemű, a pusztatemplomba érkezik. Itt, a tábortűznél ismerhetjük meg történetüket és vágyálmaikat: a katona a gyermekét szeretné még látni, a deák a közösséget építené. Neki jelenik meg álmában három jeles uralkodónk. Ezek a film drágább, kosztümös, látomásos jelenetei, ahol Mátyás király kudarcként gondol vissza hódításaira, és arra jut, hogy inkább „a szívet kellett volna művelni”. Szent László pedig éppen földi uralkodásának elhanyagolását bánja már. Bicskei Zoltán úgy fogalmaz: a magyar filmen talán most először megjelenő, Papp Lajos szívsebész által alakított Attila az „arché elfeledett ősi egységét mutatja fel” az álomban.

A Délvidék múltja

A csaknem kétórás nagyjátékfilm a Médiatanács anyagi segítségével készülhetett el, ez tette lehetővé, hogy az apránként leforgatott részletekből két, már bemutatott tévéfilm szülessen. A 2008-ban megkezdett forgatás a szerb állam részletekben adott támogatásából folyt, ezért is húzódott el. A szereplők között van a Délvidékről Szilágyi Nándor (Hórihorgas) és Kovács Frigyes (Sánta), míg Magyarországról a táltost alakító Barkó György mellett Székely B. Miklós (Félszemű).

A film operatőre Jován Milinov volt, a zene mások mellett Berecz András, Dresch Mihály és Szabados György nevéhez fűződik.

A rendező azt is elárulta, hogy tárgyalnak a film magyarországi forgalmazásáról, s reményei szerint még áprilisban vetíteni fogják az Álom havát az itteni mozikban.

Forrás: magyarhirlap.hu