Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Visszatérő alkotók új filmjei a Friss Húson

2017.03.28. 22:50

Pár nap múlva kezdődik az 5. Friss Hús, ahol az utóbbi két évben készült legjobb magyar és külföldi rövidfilmek versenyeznek. A magyar versenyprogram harmadik blokkjában egy korábbi Friss Hús-nyertes, Szilágyi Fanni (Kamaszkor vége, 2015) SZFE-s diplomafilmje mutatkozik be, a kísérleti alkotásaival szintén visszatérőnek számító Lichter Péter új darabja egy francia antropológus esszéjét ötvözi Stanley Kubrick 2001: Űrodüsszeiájával. Csoma Sándor az idei Filmalap Inkubátor programjának különdíjasa volt, most az SZFE-n készült vizsgafilmjével szerepel a fesztivál versenyprogramjában, Mayer Bernadette a szekcióban szereplő személyes ihletettségű filmtervét pedig két éve mutatta be a Friss Hús pitchfórumon.

A Friss Húson több Médiatanács által támogatott film is látható, Szabó Simon és Csicskár Dávid filmjei mellett Szabó Virág Tóth Krisztina novellája alapján készült alkotása szerepel ebben a blokkban.  

MAGYAR VERSENYFILMEK 3.

Wellness 15’ / rendező: Szabó Virág
Szereplők: Csonka Ibolya, Egri Márta, Kovács Zsolt

Wellness

A nyugdíjas Ilona és Teri évtizedek óta barátok és együtt töltik a vakációjukat egy wellness szállodában. A látszólag ideális körülmények ellenére nem tudják felszabadultan jól érezni magukat, a nyaralás során jelentéktelennek látszó gesztusokkal többször is megbántják egymást anélkül, hogy ezt észrevennék. Az állandó nyüzsgéssel csak saját szorongásaikat akarják elnyomni és a nap folyamán eddig elhallgatott titkok is a felszínre kerülnek.

Nem történt semmi 26’ / rendező: Csoma Sándor
Szereplők: Láng Annamária, Molnár Levente, Varga Zétény, Kardos Róbert, Quintus Konrád, Feldmayer Jolán

Nem történt semmi

Kata, a 40 év körüli terhes anyuka egy lakótelepen él férjével és 12 éves fiúkkal, Petivel. Az új jövevény közeledtével minden harmonikusnak tűnik, egyik este viszont Peti elkezd furcsán viselkedni. Az anya nem gyanakszik semmi komoly dologra, amíg meg nem találja Peti farmerját a szemetesben. A kisfiú végre megnyílik anyja előtt és feltárul az igazság, a szülőknek pedig egy este áll rendelkezésükre, hogy eldöntsék, hogyan reagáljanak a helyzetre.
Csoma Sándor: Nem történt semmi

Non-Places: Beyond the Infinite 6’ / rendező: Lichter Péter

Non-places

Marc Augé híres esszéje, a Nem-helyek. Bevezetés a szürmodernitás antropológiájába találkozik Stanley Kubrick klasszikus sci-fijével a magyar autópálya pihenők betonján.
Lichter Péter: Non-Places: Beyond the Infinite

Kötött pálya 20’ / rendező: Mayer Bernadette
Szereplők: László Panna, Elek Ferenc, Kis Kati, Dér Zsolt, Kósa Béla, Konfár Erik

KÖtött pálya

Anna egy átlagos tizenhat éves lány, aki nehezen jön ki anyjával. Türelmetlen, zárkózott, szerelmes. A lány teherként éli meg az anyjáról való gondoskodást, mert élné a saját életét. A konfliktus köztük egyre szélsőségesebb, a lány úgy érzi, könnyebb lenne az élet, ha nem lenne az anyja. Egy nap azonban felbukkan egy udvarló.

Minden vonal 21’ / rendező: Szilágyi Fanni
Szereplők: Borbély Alexandra, Simkó Katalin, Nagy Mari, Martin Márta

Minden vonal

A folyton bulizó és nem túl felelősségteljes Magdi sosem gondolt saját családra. Ám egy vad éjszaka után egy különös autóútra indul terhes barátnőjével, ezoterikus felfogású anyjával és egy kemény dohányos dúlával, hogy a szüléshez megfelelő helyen és időben legyenek. Magdi a kezdeti kételyei ellenére nemsokára felismeri, hogy a csillagok állása valóban befolyásolhatja az ember életét.

forrás: 444.hu