Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Filmet forgatnak Sánta Ferenc Téli virágzás című novellájából

2017.03.08. 11:33

Félórás kisjátékfilm készül a brassói származású Sánta Ferenc Téli virágzás című novellája alapján. A Vármezőn és Mikházán rögzített jelenetek után most a Veszprém megyei Magyarpolányban forgatnak.

A szegénységről, a családi összetartozásról és a hitről szóló történet egy kis székely faluban és a közeli erdőben játszódik. A tervek szerint májusig felveszik az összes jelenetet, Magyarpolány után a Bakonyban fog forgatni a stáb.

A Téli virágzás története az 1930-as években játszódik, egy szegény sorsú, székely családról szól. A családfőnek eltörik a lába, lázasan fekszik az ágyban, helyét tízéves gyermeke veszi át, akit farkasordító télben elküldenek az erdőbe tűzifáért. A gyerek kimegy, közben talál egy fagyás közeli állapotban levő kismadarat, amelyet a fa helyett hazavisz. Arra számít, hogy ezért verést kap, ezzel szemben a kismadár derűt, jókedvet, igazi emberi melegséget visz a családba.

Pataki András, a Soproni Petőfi Színház igazgatója elmondta, hogy a filmben szerepel Eperjes Károly, Molnár Anikó – a soproni színház művésze – és három erdélyi gyerek. Az írót Szélyes Ferenc alakítja.

Téli virágzás

Az alkotás dramaturgja Ozsda Erika, rendezője és forgatókönyvírója Bozsogi János. Az operatőr Mike László, a vágó Varga András, a zeneszerző Jávorka Ádám.

A film gyártója a Pápa Városi Televízió és a Forrás Film, támogatója az NMHH Médiatanácsa. A televízió, a Forrás Film és a Soproni Petőfi Színház együttműködésének köszönhetően az elmúlt években a Csonka délibáb és a Képtelen történet című alkotásokban játszhattak a soproni színészek, ezeket az alkotásokat a közmédia is műsorra tűzte – emlékeztetett a producer.

Az új adaptációt a közmédia várhatóan idén nyáron mutatja be. „A hosszú távú tervek között szerepel, hogy 80 perces filmet készítünk Sánta Ferenc kötetének többi novellájából, amihez a kisjátékfilm kellő alapot adott” – mondta el Pataki András.

kapcsolódó linkünk a filmhez

Forrás: MTI