Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Február 26-án kezdődik a Magyar Filmhét

2017.02.17. 17:32

A Magyar Nemzeti Filmalap és az NMHH Médiatanácsa támogatásával a Magyar Filmakadémia Egyesület 2017. február 26. és március 5. között rendezi meg a Magyar Filmhetet és a Magyar Filmdíjak ünnepélyes díjátadóját.

A Magyar Filmdíjakra nevezett alkotások közül a Filmakadémia tagjaitól legtöbb szavazatot kapott filmalkotások és alkotók összesen 23 kategóriában versenyeznek. Budapesten új helyszínen, a Cinema City Aréna moziban kerülnek bemutatásra a tavalyi év legjobbnak ítélt filmjei.

A Magyar Filmhétre a 2016. január 1. - 2016.december 31. között moziban és televízióban bemutatott filmeket lehetett regisztrálni. A benevezett filmekből a Magyar Filmakadémia Egyesület tagjai titkos szavazással jelölték ki az 5-5 legjobb alkotást, amelyeket 5 kategóriában (nagyjátékfilm, kisjátékfim, TV-játékfilm, animációs film, dokumentumfilm) vetítenek majd a Magyar Filmhéten. Február 5-én lezárult a szavazás, így immár publikus, hogy 2017-ben az alábbi filmek versenyeznek majd a Magyar Filmdíjért.

Idén első alkalommal az Art Mozi Egyesület is csatlakozott a Magyar Filmhéthez, így a budapesti rendezvénnyel egy időben 10 vidéki nagyvárosban - Debrecen - Apolló mozi, Kaposvár - Szivárvány Kultúrapalota, Miskolc - Művészetek Háza, Nyíregyháza - Krúdy Gyula Art mozi, Pécs - Apolló mozi, Székesfehérvár - Barátság mozi, Szeged - Belvárosi mozi, Szolnok - Tisza mozi, Szombathely - Agora-Savaria Filmszínház, Szentendre - P'art mozi - is vetítik a nevezett filmeket és országos közönségdíjat is odaítélnek, az egyes városokban leadott közönségszavazatok alapján.

A hazai mozik 2016-ban tíz egészestés Filmalap támogatással készült alkotást mutattak be, köztük Till Attila Tiszta szívvel és Sopsits Árpád A martfűi rém című kimagasló sikerű alkotásait. A tíz film létrejöttét - a fejlesztést és a gyártást is beleértve - összesen 3,1 milliárd forinttal támogatta a Filmalap.

2016. január 1. és 2017. január 10. között az NMHH Médiatanácsa 145 film elkészítéséhez nyújtott összesen 1,6 milliárd forint támogatást. 2016-ban az általuk támogatott filmeknek összesen 268 fesztiválszereplése volt, a filmek összesen 76 díjat gyűjtöttek be. Legutóbb Deák Kristóf Mindenki című kisfilmje kapott Oscar-jelölést.

Forrás: mediainfo.hu