Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Értékes, új és szórakoztató közszolgálati tartalmat akar a Médiatanács

2016.12.09. 11:31

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának az a célja, hogy minél több értékes, szórakoztató és új közszolgálati magyar tartalom jusson el a hazai közönséghez - hangoztatta Vass Ágnes, a testület tagja a Kvótafórum 2016 címmel megrendezett csütörtöki budapesti rendezvényen.

Mint mondta, két és fél éve azért rendezték meg ezt az eseményt, mert azt tapasztalták, hogy az audiovizuális médiaszolgáltatók jelentős hányada nem tud eleget tenni kvótakötelezettségeinek, ezért kívánták ráirányítani a figyelmet a 2011-ben indult Magyar Média Mecenatúra program által támogatott alkotásokra.

A program eredménye, hogy mind kevesebb a probléma az előírt műsorarányok teljesítésével, miközben mind több, a program támogatásával készült alkotás kerül adásba, így az országos médiumok szinte mindegyike teljesíti már ezeket az előírásokat – közölte Vass Ágnes.

Kolllarik Tamás

A médiatanács kvótaügyekben illetékes koordinátora felidézte: az első Kvótafórumon 16 műhely 24 alkotása vett részt, míg most, a harmadikon 86 produkciós iroda másfélszáz művével találkozhatnak a résztvevők. Sikernek nevezte azt is, hogy utóbbiak közül 110 az elmúlt egy esztendő termése.

Kitért arra is: az uniós és a hazai gyártású alkotások arányára vonatkozó kötelezettség mintegy 160 hazai médiaszolgáltató 190-nél is több szolgáltatását érinti. Az ellenőrzés mellett a hatóság arra is nagy hangsúlyt helyez, hogy segítsen a probléma megoldásában, ennek egyik eszköze ez a fórum – tette hozzá.

A médiaszolgáltatók könnyen megtalálhatják azokat az alkotásokat, amelyek a mecenatúraprogramban támogatást nyertek, s amelyekkel, ha műsorrendjükbe illesztik, teljesíthetik a magyar és európai műsorkvótákra vonatkozó kötelezettségeiket – fogalmazott Vass Ágnes.

Kollarik Tamás, a médiatanács mecenatúra-koordinátora megemlítette: az elmúlt fél évtizedben a program keretében 838 alkotás létrejöttét támogatták, összesen több mint 8,2 milliárd forinttal; ezek eddig 780 fesztiválon 250 díjat nyertek el. Hozzátette: emellett – csaknem ugyanekkora összeggel – másfélezer esetben támogattak helyi, körzeti televíziókat, rádiókat.

forrás: MTI