Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Székely–román történetet feldolgozó díjnyertes dokumentumfilm

2016.10.23. 22:59

„Büszkék vagyunk Simó Csaba operatőr munkatársammal együtt, hiszen a 2013-as fődíj után kiélezett versenyben sikerült dupláznunk. Ami még nagyobb örömmel tölt el, hogy egy olyan 33 tagú zsűritől kaptuk a díjat, amelynek elnöke Sára Sándor Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező” – mondta el Szabó Attila székelyudvarhelyi dokumentumfilm-rendező, akinek Egy Isten, két nemzet című alkotása nyerte el a tizenhatodik Lakiteleki Filmszemle fődíját a múlt héten.

A dokumentumfilm a rendező családjának egyik ágáról szóló történetet dolgozza fel. Szabó Attila filmjét az emberi erőforrások minisztere díjazta a Nemzeti Kulturális Alap keretéből felajánlott egymillió forintos elismeréssel. A rendező, aki Úton-útfélen című munkájával 2013-ban már elnyerte a lakiteleki szemle fődíját, új dokumentumfilmjét Păduraru Vlad és Mălina élettörténetéről készítette.

Egy Isten, két nemzeti

A testvérpár homoródalmási édesanyja az 1940-es évek végén ment Bukarestbe szolgálni, ahol szerelmes lett a titkosszolgálat egyik fiatal tisztjébe, össze is házasodtak. A székelyföldi nő megtanult románul, gyerekei román közegben nőttek fel, nem gyakorolták vallásukat, életük majdnem kilencvenéves apjuk temetése után változott meg. Szabó Attila érdeklődésünkre elmondta, azért akarta feldolgozni a történetet, mert megragadó.

„A gyökerekhez, a nemzethez, és istenhez való visszatérés útját dolgozza fel a film, amely azzal a céllal készült, mint a dokumentumfilmek többsége: dokumentálni akarja a valóságot” – magyarázta az alkotó. Mint mondta, reméli, hogy filmje közelebb hozhatja egymáshoz a románokat és a székelyeket. „A hasonló elismerések megerősítenek abban, hogy jó úton járunk, ugyanakkor felelősséget is rónak ránk, még nagyobb szakmai alázattal kell végeznünk a munkát” – mondta Szabó Attila, aki szerint a Lakitelek Népfőiskola közössége tágabb értelemben véve család is.

A szemlére, amelyet a népfőiskola, a Szent István Egyetem és a Dunaversitas Egyesület hirdet meg évente, krónika, korkép, művelődés, portré, fikciós műsorok és 1956 emlékezete kategóriákban lehetett nevezni. Magyarországi és határon túli alkotóktól 84 film érkezett, az előzsűri 21 filmet javasolt a szemle versenyprogramjába. Díjazták Daczó Dénes Negyedszázad negyedéve című alkotását is, a gyergyószentmiklósi rendező filmje a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa 500 000 forintos, a korkép kategória nyertesének szóló különdíját kapta.

A csíkszeredai Becze Zoltán Székely olimpiai bajnokok című filmje kapta a Heti Válasz digitális előfizetését és a könyvcsomagot, valamint a csongrádi Bársony István Mezőgazdasági Szakképzőiskola és Kollégium által javasolt 25 000 forintos különdíjat. Tavaly egyébként a szemle fődíját a Kolozsváron élő, udvarhelyi Csibi László nyerte Édes Erdély, itt voltunk című filmjével.

forrás: kronika.ro