Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

„Életre keltett” mesék szemléje Csíkszeredában

2016.10.20. 10:31

Először négy évvel ezelőtt szervezték meg Budaörsön a Primanima Nemzetközi Elsőfilmes Animációs Filmfesztivált, idén több magyarországi város, Erdélyből pedig csíkszeredai, sepsiszentgyörgyi, kolozsvári és nagyváradi intézmények csatlakoztak a szemléhez.

A fesztiválon diák-, diploma- és elsőfilmeket mutatnak be a világ minden tájáról. A szemle programjában szereplő harminc mesefilmet egy felnőttekből és gyerekekből álló előzsűri válogatta ki, több mint ötszáz alkotás közül. A válogatásban a magyar filmek mellett francia, angol, német, svájci, észt és cseh alkotók animációi láthatók. A magyar filmek között találjuk az Átjáró Másvárosba, valamint az Ahány király, annyi mese című, népszerű kortárs mesekönyvekből készülő rajzfilmsorozatok 1-1 bemutatkozó epizódját is. A nemzetközi mezőnyben látható például az orosz Moroshka című rajzfilm, amely egy kislány és egy farkas nem mindennapi barátságát mutatja be. A rajzfilmek mellett olyan igényesen kivitelezett bábanimáció is bekerült a mustrába, mint a két nagybajuszú úriember kakaskodására épülő humoros észt diákfilm, A bajusz, amely nem csak a gyerekeknek, hanem a felnőtteknek is élmény lehet.

A fesztiválon a rövid animációs mesefilmeket három korcsoportra osztva vetítik, így az óvodások, kisiskolások és a felső tagozatosok is találnak kedvükre való animációs filmeket. A magyar gyártású mesefilmek a legjobb magyar gyerekfilmnek járó Csermák Tibor-díjért szállnak ringbe. Az idén alapított elismerést a legendás Pannónia Filmstúdió egykori rendezőjéről, Csermák Tiborról nevezték el, aki jövőre lenne 90 éves. A magyar alkotásnak járó 500 ezer forintos díjat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa ajánlotta fel. A Csíki Székely Múzeumban szerdán 10 órától a 3-6 éves korosztálynak vetítettek, október 20-án délelőtt a 6-9 éveseket várják, október 21-én 12 órától pedig a 10-14 éveseknek szóló animációkat vetítik. A közel egyórás vetítések után az ifjú nézők szavazhatnak kedvenceikre. További részletek a www.primanima.eu oldalon találhatóak.

forrás: kronika.ro