Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Képzőművészeti fesztivál

2016.10.07. 19:44

A XVII. Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivál öt napja alatt, a 18 ország 61 versenyfilmjének megtekintése mellett 25 különleges kísérőprogram is várja a résztvevőket. Kiállításmegnyitók, workshopok, szakmai beszélgetések és a 35 évvel ezelőtt A légy című filmjéért Oscar-díjjal kitüntetett, idén 70 éves Rófusz Ferenccel is találkozhatnak a fesztiválozók.

Magyarország legrégebbi, 1969 óta folyamatosan megrendezett filmfesztiválján nemcsak a 61 versenyfilmet tekinthetik meg az érdeklődők. A szolnoki Tisza moziban október 12-én induló vetítések, illetve az aznap esti hivatalos megnyitó és az öt nappal későbbi fesztiválzárás között 25, valamilyen módon a filmhez és a képzőművészethez kapcsolódó kísérőprogram várja a fesztiválozókat.

Október 12-én a Tisza mozi kávézójában Verebes György festőművész, a Szolnoki Művésztelep vezetője nyitja meg Orosz István Kossuth-díjas grafikusművész Anamorfózisok című kiállítását. A XVII. Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivál szombati díjátadó gáláját pedig a város Festészet napi kiállításának a megnyitója előzi meg, a fesztiválnak otthont adó filmszínház szomszédságában álló, egykori zsinagógában, a mai Szolnoki Galériában.

Szolnok, Képzőművészeti Fesztivál

A fesztivál szervezői az utóbbi években kiemelten figyelnek a jövő filmes generációjának az elérésére, ezért nemcsak vendégül látnak mintegy száz ilyen képzésben résztvevő egyetemi hallgatót, de bemutatkozási és tanulási lehetőséget is biztosítanak számukra. Ennek köszönhetően működik majd a Szegedi Egyetem hallgatóinak Kreatív üzenőfal elnevezésű audiovizuális projektje, illetve a Kaposvári Egyetem és a Metropolitan Egyetem diákjai és tanárai közös animációs workshopokat rendeznek a Tisza moziban.

Minden bizonnyal sokan lesznek kíváncsiak október 13-án este a 35 évvel ezelőtt az első magyar Oscar-díjat nyerő, idén 70 éves Rófusz Ferencre, akivel Fülöp József és Dr. Kollarik Tamás beszélget majd a szolnoki filmszínház nagytermében. Egy nappal később ugyanitt vetítik, az 1956-os forradalom 60. évfordulójára DVD-sorozatot megjelentető MaNDA jóvoltából az Angi Vera című filmet, ami után Báron György beszélget Fazekas Eszterrel, a DVD szerkesztőjével és Eörsi László történésszel. De különleges filmes csemegének ígérkezik a Zsigmond Vilmosról készült francia dokumentumfilm premier előtti vetítése is a fesztivál ideje alatt.

Immár hagyomány, hogy az estéket koncert zárja a szolnoki filmes fesztiválon. A négy estén így közönség elé léphet az Amadeus, a Cabaret Medrano, a Tapasztalt ecsetek és az Origó együttes.

Forrás: kultura.hu