Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Patrovits Tamás kapja a Filmtettfeszt nagydíját

2016.09.22. 17:43

Az egyesület évente tüntet ki a díjjal egy-egy olyan filmes személyiséget, aki munkásságával jelentős mértékben segíti vagy segítette az erdélyi filmesek pályájának alakulását. Az erdélyi képzőművészek – idén a nagyváradi Szép Jankó Noémi – által készített trófeával 2015 óta pénzjutalom (egymillió forint) is jár a magyarországi Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa felajánlásával. Korábban Durst György, Buglya Sándor, Muhi András és Balogh Zsolt kapta meg az elismerést.

A díjat a Filmtettfeszt október 9-én, 19 órakor kezdődő záróünnepségén veszi át Patrovits Tamás, animációsfilm-rendező, egyetemi tanár, a Primanima filmfesztivál alapítója a kolozsvári Győzelem (Victoria) moziban.

A Filmtettfesztet október 5. és 9. között rendezi meg 16. alkalommal a kolozsvári Filmtett Egyesület. A rendezvény alapvetően filmszemle jellegű, Filmgalopp című versenyprogramja az erdélyi magyar rövidfilmekre irányítja a figyelmet. A Filmgalopp egymillió forint értékű díjáról közönségszavazás dönt. Idén először három napos kritikaíró műhely is zajlik a kincses városban.

A kolozsvári központon kívül, helyi szervezőpartnereknek köszönhetően 11 másik erdélyi városban is lesznek vetítések, közönségtalálkozók és más kísérőprogramok. Akárcsak tavaly, a központi rendezvénnyel párhuzamosan zajlik a Filmtettfeszt Nagyváradon, Székelyudvarhelyen, Nagyszebenben, Csíkszeredában, Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen, Kovásznán, Besztercén és Zilahon. Nagybánya helyett idén Szatmáron lesznek vetítések, az aradi programra pedig egy héttel később, október 13–14-én kerül sor. A fesztivál programja hamarosan elérhető lesz a fesztivál honlapján.

forrás: kronika.ro