Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

KITALÁLT SZABADSÁGHŐSRŐL FORGATNAK MAGYAR TÉVÉFILMET

2016.06.29. 21:47

Alekszej Guszev orosz tüzérszázadosról, az évtizedeken át az 1849-49-es forradalom és szabadságharc orosz mártírjának hitt kitalált figuráról forog novemberben egy új magyar tévéfilm a Médiatanács támogatásával.

"1945-ben nagyon rossz volt a szovjet hadsereg híre Magyarországon. Illés Béla szovjet őrnagyi rangban lévő magyar írót bízták meg azzal, találjon egy hőst a múltból, aki összekötné a magyarokat az oroszokkal. Mivel ilyet nem lelt, megalkotta Alekszej Guszev alakját, aki szembeszállt a cárral és a magyarok oldalán harcolt 1848-49-ben" - mondta a Guszev-ügy forgatókönyvírója az M1 aktuális csatorna keddi műsorában.
Köbli Norbert kifejtette, hogy Illés Béla a történetet elterjesztette a magyar sajtóban, még Illyés Gyula is átvette, a kommunista politika pedig nagyon gyorsan felkarolta: Guszev bekerült a történelemkönyvekbe, gyárat, lakótelepet, utcát neveztek el róla.

A történelmi film forgatása idén novemberben lesz, a rendező Fazakas Péter, a producer Lajos Tamás, a színészeket még válogatják. A közmédia tévénézői jövő ősszel láthatják az elkészült tévéfilmet.
Mint elhangzott, a Magyar Média Mecenatúra program Fehér György-pályázatán júniusban további négy új tévéfilm kapott támogatást, az öt alkotás összesen 600 millió forintot.

Köbli Norbert Balázs Béla-díjas forgatókönyvíró az elmúlt években mások mellett a Szabadság - Különjárat, A berni követ, valamint a Félvilág című sikeres tévéfilmek forgatókönyvét jegyezte.

Forrás: MTI