Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

A média gyermekvédelmi szabályozásairól és a magyar filmtámogatási rendszerről értekeztek Bukarestben

2015.11.13. 17:49

A média gyermekvédelmi szabályozásairól és a magyarországi filmtámogatási rendszerről tartottak kerekasztal-beszélgetést Bukarestben a Magyar Filmhét keretében, amelyen a magyarországi és romániai illetékes intézmények képviselői vettek részt.

Vass Ágnes, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának tagja előadásában a gyermekvédelmi jogok érvényesítéséről beszélt. Elmondta, hogy 2008 óta létezik együttműködés a román Országos Audiovizuális Tanáccsal (CNA), ennek értelmében kérheti a magyarországi intézmény, hogy a CNA eljárást indítson azokkal a szabálysértést elkövető médiaszolgáltatókkal szemben, amelyek Romániában vannak bejegyezve, de Magyarországon is sugároznak.

Elmondta, hogy egy tavalyi felmérés szerint a magyarországi 4-17 év korosztályhoz tartozó gyermekek hétköznap három és negyed órát néznek televíziót, hétvégén ez az idő négy órát is meghaladhatja. Ez a korosztály főként valóságshow-kat, felnőtteknek szóló sorozatokat néz, amelyek nem a gyermekek korának megfelelő tartalommal is rendelkeznek.

Elmondta, hogy a jogsértések száma csökkenő irányt mutat, ami egyrészt a bírságoknak, másrészt az adások figyelemmel követését szolgáló rendszer megfelelő működésének, valamint annak a megelőzési eljárásnak köszönhető, amely szerint a médiatanács vállalja az adások előzetes besorolását a megfelelő korhatárba a szolgáltató kérésére.

Asztalos Csaba, a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanács elnöke elmondta, hogy egy felmérés szerint Romániában a lakosság 90 százaléka nézi naponta a televíziót minimum 3 órán és maximum 6 órán át, a lakosság 60-70 százaléka naponta hallgat rádiót, 45 százaléka internetezik, és 15 százalék olvas naponta könyvet. Elmondta, hogy Romániában főleg a fogyatékos gyerekek ellen követnek el esélyegyenlőségi jogsértést a médiában.

Kollarik Tamás, a médiatanács másik tagja a magyarországi filmtámogatási rendszert ismertette. Arra biztatta a romániai filmes alkotókat, ismerjék meg ezt a rendszert, és keressék az együttműködést a magyarországi intézménnyel.

Elmondta, hogy a médiatanács Mecenatúra programjában 634 filmet támogattak 6,5 milliárd forint értékben. Ezek közül mintegy 300 film már piacra került, 250 magyar és nemzetközi fesztiválon szerepeltek, ahonnan 90 díjat és elismerést hoztak el.

Megállapította, hogy Erdélyben a Filmtettfeszten, de a Balassi Intézet által szervezett bukaresti Magyar Filmhéten bemutatott magyar filmek jelentős része is e program támogatásával készült. Hozzátette, hogy a Magyar Nemzeti Filmalap 57 játékfilmet finanszírozott, és ezek közül kiemelte az olyan jelentős nemzetközi sikereket elérő alkotásokat, mint A nagy füzet, a Fehér isten, vagy a Saul fia.

Hozzátette: maximálisan tiszteletben tartják az alkotói szabadságot, a médiatanács nem szól bele a filmek elkészítési folyamatába, csak a pénzügyi teljesítést ellenőrzi utólag.

Forrás: MTI