Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Díjat kapott A rajzoló

2015.11.09. 10:58

A legjobb forgatókönyvért nyert Szecsuánban

A legjobb forgatókönyv Arany Panda díját vehette át Maruszki Balázs A rajzoló című filmért a Szecsuáni Nemzetközi Televíziós Fesztiválon. Az író a kínai Csengtu városában tartott, magyar idő szerint szombat délutáni díjátadón vehette át az elismerést - közölte a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) az MTI-vel.

A rajzoló című tévéfilm az emberi emlékezetről, annak útvesztőiről szól. A főszereplő egy rendrőségi fantomképrajzoló férfi, aki megerőszakolt nők fájdalmas emlékeit hozza elő, miközben észrevétlenül magához a bűnhöz is egyre közelebb kerül.

A filmet Mattyasovszky Zsolnay Bálint rendezte, az operatőr Vecsernyés János volt. A rajzoló szerepét Kocsis Gergely alakítja, rajta kívül Sipos Vera, Birbély Alexandra, Pelsőczy Réka, Pálfi Katalin és Sarádi Zsolt látható az alkotásban.

A fesztiválon a legjobbak között szerepelt még a Kőmajmok háza című film is, amelyért Fonyó Gergelyt a legjobb rendező kategóriában jelölték. A film ugyanabban a házban, de két idősíkon, 1982-ben és a mában játszódik. A mai történet főszereplője egy kisfiú, aki a nyári szünetben egy ismeretlen kislánnyal nyomozásba kezd, hogy felderítsék a ház lakóinak titokzatos múltját. Mindeközben a néző párhuzamosan ismerheti meg a harminc évvel korábbi történet főszereplőjét, az önsorsrontó Gyurit, akinek mindig nyughatatlan viselkedése megelőlegezi későbbi zaklatott, önpusztító felnőtt életét.

A Tasnádi istvánnak a film alapjául szolgáló ifjúsági regénye 2012 tavaszán jelent meg a Pagony Kiadónál és 2013-ban elnyerte az Év gyerekkönyve díjat. Mindkét film a Magyar Média Mecenatúra program támogatásával készült és az MTVA nevezte a rangos kínai fesztiválra, amelyre tévéfilm és sorozat kategóriában 605 nevezés érkezett mintegy 50 országból.

Forrás: MTI