Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Az Escher Károly pályázatról - Vitézy László, a Magyar Média Mecenatúra Program bírálóbizottság elnökének levele

2013.03.20. 14:07

Tisztelt Médiatanács!

A Magyar Média Mecenatúra ESCHERKÁROLY2013 pályázati kiírásával kapcsolatosan fordulok a Médiatanácshoz. Az eddig beérkezett pályázatok tapasztalatai – a bírálóbizottság tagjaival történt konzultációt követően – arra ösztönöztek, hogy javaslatot tegyek arra: hogy az úgynevezett ADHOC keretfelhasználásnak módját, a pályázat feltételeit a kiíró az alkotókkal egy körlevélben vagy pedig egyéb nyilvános felületeit felhasználva tisztázza.

Az ADHOC pályázat a szakma kérésére, a nyilvános konzultációkon elhangzott szakmai javaslatok beépítésével került bevezetésre, mely szervesen illeszkedik a Magyar Média Mecenatúra pályázati keretrendszerébe is. Szakmai szervezetek, a filmesek jelzései egyértelműen üdvözlik a pályázat kiírását, az elő- és utófinanszírozás lehetővé tételét, valamint a magyar pályázati rendszerben tényleg egyedülállóan gyors döntéshozatalt. Azonban az eddig beérkezett pályázatok azt mutatják, hogy a pályázók eddig nem tudtak eleget tenni annak a követelménynek, hogy a pályázati eljárást előre nem látható és előre nem tervezhető események rögzítésére lehet igénybe venni, amit maga a pályázati eljárás eredeti neve – ADHOC – is kifejez.

Javaslom, a körlevélben nyomatékosan kerüljön feltüntetésre, hogy az ADHOC pályázati eljárás kizárólag a váratlan események rögzítésére szolgál, amelyek természetüknél fogva lehetnek társadalmi jellegűek is.

Javaslom, hogy a körlevélben egy példa is említésre kerüljön, amely mindnyájunk számára ismeretes. Ilyen esemény volt például a természetfilmes világból, amikor egy véletlen folytán Bükkábrányban elszenesedett ősfákat találtak, és amelyek csak egy pár napig voltak forgatható szituációban.

Szintén javaslom, hogy a körlevélbe nyomatékosan kerüljön feltüntetésre, hogy aki megragadja a pályázati eljárás lehetőségét, és megfelel a pályázati eljárás kritériumainak, annak a támogatott anyaggal kötelezően pályázni kell a következő dokumentumfilmes/ismeretterjesztő filmes pályázati eljárásra. Viszont azt az előnyt nem élvezi, hogy mindenféleképpen film készül a forgatott anyagból, mer ott bekerül a pályázati eljárás versenyrendszerébe. Természetesen az akkor elbírálás figyelembe fogja venni az elkészült anyagot az egyoldalas szinopszis mellet.

Kérem a tisztelt Médiatanácsot, hogy javaslatomat megfontolni szíveskedjen!

2013. március 19.

Üdvözlettel:

Vitézy László

a bírálóbizottság elnöke