Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

A Magyar Média Mecenatúra résztvevői kedvezményesen használhatják az MTVA archívumát

2013.02.15. 17:25

Kedvező díjszabással férhetnek hozzá a jövőben a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) archívumához a Magyar Média Mecenatúra programban támogatott alkotók. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának döntéséről Kollarik Tamás, a testület tagja tájékoztatta az MTI-t csütörtökön.

Eddig több mint százhatvan alkotást támogatott a hatóság a Magyar Média Mecenatúra program keretében annak 2011-es indulása óta – közölte a program koordinátora. A művek célja sok esetben olyan jelentős események, társadalmi, történelmi, kulturális folyamatok feldolgozása, amelyekről az MTVA archívuma értékes és egyedülálló mozgóképes anyagot őriz és amelyek egyben az oktatást és a tájékoztatást is szolgálják - mutatott rá Kollarik Tamás.

A filmes alkotók számos alkalommal jelezték a médiatanács által szervezett konzultációkon, hogy nehézségeket okoz számukra az archívum dokumentumaihoz való hozzáférés, ezért segítséget kértek abban, hogy az anyagokhoz – azok felhasználása érdekében – kedvezményes díjszabással juthassanak hozzá a jövőben.

„Kiemelt közérdek fűződik az archívumban található egyedi jelentőségű kulturális értékek megőrzéséhez, de az állami forrásokból létrejött és megőrzött mozgóképes archívumokat elérhetővé kell tenni” – hangsúlyozta Kollarik Tamás. A döntéssel a magyar filmesek évtizedes vágya teljesült, és végre a nagyközönséghez, a nézőkhöz is eljuthatnak az értékes kordokumentumok.

Jelenczki István filmrendező, aki már számos alkalommal szót emelt az archívumok megnyitása ügyében, elmondta: fontosnak tartja az archívum kedvezményes felhasználásáról szóló szabályok megalkotását. A döntés méltányos lehetőséget nyújt arra, hogy a dokumentumfilmesek a korábbi archív felvételek felhasználásával a nemzet szellemi, képi történetét, „műveltségünk kéziratait” tovább örökítsék – hangsúlyozta a rendező.

Kollarik Tamás az M1 Ma Reggel című műsorában a filmes pályázatokról

Forrás: www.mediatanacs.hu