Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Rejtő Jenő egyik kisregényét is megfilmesítik a Médiatanács pályázati forrásából

2014.03.27. 20:01

Mától olvasható a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának honlapján a 2014-es Fehér György és Egri Lajos pályázaton támogatást nyert nyolc televíziós játékfilm és tíz forgatókönyv listája. Filmre viszik többek között Rejtő Jenő A detektív, a cowboy és a légió című kisregényét, Tasnádi István Kőmajmok háza című ifjúsági könyvét, és forgatókönyv készül Mikszáth Kálmán Gavallérok című kisregényének filmes adaptációjához.

A Médiatanács keddi ülésén bírálta el a Magyar Média Mecenatúra program 2014-es Fehér György és Egri Lajos pályázatait, amelyekben a televíziós játékfilmekre 722,8 millió forintot, forgatókönyvekre és filmtervfejlesztésekre 9,8 millió forintot ítéltek meg. A nyolc nyertes tévéfilmet 2015. május 31-ig kell elkészíteni, amelyeket azután a közszolgálati televíziók mutatnak be először szándéknyilatkozatuk alapján. A forgatókönyvekkel a nyerteseknek szintén indulniuk kell a gyártást támogató Fehér György pályázaton.

A televíziófilmes pályázat révén a XX. század megkerülhetetlen magyar alakjának, Rejtő Jenőnek egy kevésbé ismert írását, A detektív, a cowboy és a légió című művét adaptálják képernyőre. Ifjúsági film készül a Kőmajmok háza című könyvből, amely 2012-ben elnyerte a Gyermekkönyvek Nemzetközi Tanácsa (IBBY) „Év gyerekkönyve” címét.  Az 1938-ban megjelent Ketten Párizs ellen című regényt – amely a háború előtti Magyarország egyik bestsellere volt – Papp Gábor Zsigmond viszi filmre. A Kossuth papja című történelmi tévéfilm Tóth-Máthé Miklós nemrég kiadott könyve alapján valósul meg, amely az 1848-49-es szabadságharcban részt vevő, majd halálra ítélt Könyves Tóth Mihály életét dolgozza fel.

A Janus című filmben az alkotók egy család drámai sorsán keresztül mutatják be, hogy a totalitárius rendszer miként tette tönkre az emberek éltét. Folytatódik Fekete Krónika címmel Ráth-Végh István azonos című műve alapján készülő filmes feldolgozás A három csontváz és A velencei Pékinas című epizódokkal. A támogatottak között van két, az 1950-es éveket bemutató alkotás: a Csonka délibáb tanyasi barakkokba viszi vissza a nézőt, a Félvilág című film egy 18 éves fiatalember naplóban megírt vallomásait mutatja be.

Az Egri Lajos-pályázat révén többek között történelmi témájú tévéfilmek, romantikus vígjáték, mesefilm, ifjúsági és családi filmek forgatókönyvei készülhetnek el. Rajzolt animációs és élőszereplős formában dolgozzák fel Varga Domokos György: Cin-Cin című könyvét. Mikszáth Kálmán Gavallérok és Ugron Zsolna Erdélyi menyegző című regényét is tévéfilmre adaptálják, és forgatókönyv készül Rómer Flóris és Habsburg József főherceg különös barátságáról is.

A pályázati eredmények elérhetőek a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának honlapján. A Médiatanács a Fehér György pályázatokon eddig 22 tévéfilmet támogatott összesen közel 1,8 milliárd forinttal, az Egri Lajos pályázatokon 45 forgatókönyv és filmterv nyert összesen 60,8 millió forintot.

A pályázati eredmények a Kapcsolódó dokumentumok vagy a Kapcsolódó linkek alatt tekinthetők meg.

Forrás: Kommunikációs igazgatóság