Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Gelley Bálint sorozatát díjazták a Cinemirán

2019.04.15. 09:15

Gelley Bálint sorozatát díjazták a Cinemirán 2019. április 14. - dotandline Vasárnap délután kiosztották a 2019-es Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál díjait. A második alkalommal megrendezett fesztivál 2019. április 12. és 14. között zajlott az Akvárium Klubban. Péntektől vasárnapig gyereknek szóló hazai és nemzetközi animációs filmek, dokumentumfilmek és élőszereplős kisfilmek versengtek a díjakért.

A 2. Cinemirán összesen 50 rövid gyerekfilm versenyzett, amelyek a világ legkülönbözőbb országaiból érkeztek, így többek között kanadai, iráni, brazil, kínai, maláj, francia, amerikai és német gyerekfilmeket is láthattak az érdeklődők. A versenyprogramba összesen 11 magyar rövidfilm került, köztük M. Tóth Géza, Rófusz Ferenc, Gelley Bálint, Szeiler Péter és Szederkényi Bella legújabb animációja. Idén először gyerekzsűri választotta ki a Legjobb Magyar Gyerekfilm Díját, mellyel a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság által felajánlott 500 ezer forintos pénzjutalom jár. A gyerekzsűri Gelley Bálint Átjáró Másvárosba sorozatának Szkriptum című részét választotta a legjobb magyar gyerekfilmnek, mely Magyari Andrea meséjét adaptálja. A sorozat második részében Kázmér és Kamilla Közbenjáró segítségével megérkezik Másvárosba, ahol egy jó ideje nem történik semmi. A gyerekek nyomozni kezdenek és miután egy kis galibába keverednek Nyominger felügyelővel, rá is találnak Szkriptumra, az íróra, akit képtelenség felébreszteni. Az Átjáró Másvárosba a héten nyert támogatást a Médiatanácstól a teljes első évad elkészültére.

A legjobb animációs kisfilmnek járó Cinemira Arany Mókus-díjat Horváth Mária Cigánymesék sorozatának Hogyan lett az ember című epizódja kapta. Mikor a Jóisten megteremtette az eget, a földet és a vizeket, nagyon elégedett volt, de egy idő után magányosnak érezte magát. Gondolt egyet, meggyúrta az agyagot, begyújtott a kemencébe és nekilátott embert formázni...

A legjobb élőszereplős kisfilm Jurdi Leila Kicsi csípős, a legjobb dokumentumfilm Maryam Bayani Rainbow Children: The Portrait of Elika, a legjobb gyerekek által készített kisfilm (Világűr videopályázat) pedig Beke Zoltán Világűr című alkotása lett. Az Európai Gyerekfilm Szövetség – ECFA díját Janne Janssens My Label című filmje nyerte.

Forrás: dotandline.blog.hu