Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

NOIR HANGULATÚ FILM KÉSZÜLT UJSZÁSZY ISTVÁNRÓL

2018.12.10. 11:28

Rejtélyes nőgyilkosság, szemtől szembe a kémfőnök és a kommunista rendőr altábornagy, titkos­szolgálati szabotázsok és film noir hangulat – ilyen Az elíziumi kém, Jamrik Levente történelmi dokumentumfilmje, amely Ujszászy István vezérőrnagy, hírszerző és kémelhárítóról, Karády Katalin jegyeséről szól. Meg Péter Gáborról, a hírhedt utódról.

Az elíziumi kém úgy kezdődik, mint egy klasszikus film noir, hisz már az első jelenetben egy nő holttestére bukkan két kalapos, öltönyös férfi egy villa padlóján – vér, villámlás és mennydörgés közepette. Ez pedig jól megadja Jamrik Levente dokumentumfilmjének az alaphangulatát, a hideg, zöldes fények és színárnyalatok pedig az egész filmre jellemzők.

Ujszászy István a Horthy-kor híres kémfőnöke volt, alakja már Bacsó Péter Hamvadó cigarettavég című játékfilmjében is megjelent, hiszen Karády Katalinnak, a korszak femme fatale-jának volt a jegyese. De ennél sokkal izgalmasabb téma, hogy pontosan hogyan működött a magyar kémelhárítás és mi volt ebben Ujszászy szerepe. A dokumentumfilmben pedig egészen megdöbbentőnek tűnő tényeket is megismerünk, például Ujszászyék sokkal jobban ismerték a szovjet hadsereg létszámát és harckészültségét, mint a német vagy a japán szolgálatok, a magyar hadi­ipar szempontjából fontos üzemeket pedig olyan jól őrizték, hogy lóvá tettek – méghozzá nagyon magyarosan – egy angol kémet is, aki egy légvédelmi gyakorlaton titokban mini-fényképezőgéppel készített felvételeket.

A történelmi dokumentumfilmben Ujszászy István egy zuglói villában van házi őrizetben, és Péter Gáborral, az ÁVO (majd az ÁVH) vezetőjével beszél, aki minél több informá­ciót akar tőle kicsikarni; az egykori szabóinas lényegé­ben bele akar tanulni a szakmába. A volt kémfőnök az ő hatására írja meg vallomásait a titkosszolgálatok működéséről és különleges akcióik­ról. Ujszászy ekkor már megjárta a ­Gestapo börtönét, Moszkvát és az internálótábort is, sorsa pedig bizonytalan (a mai napig nem lehet tudni, hogy pontosan ki és hová tüntette el 1948-ban). Horváth Ákos színész jól alakítja a világlátott kémfőnököt, viszont néha kissé modorosan játszik, Trill Zsolt pedig hiteles az áskálódó kommunista szerepében.

A film forgatókönyve Ujszászy István vallomásain alapul, amelyet valóban meg kellett írnia a kommunisták nyomására. Munkája olyan jól sikerült, hogy kötelező olvasmánnyá tették mindenkinek, aki az elhárításban dolgozott. Ezekben szó van a trianoni utódállamok ellen tervezett – és nagyrészt a vértelen területi visszacsatolások miatt tervben is maradt – gyárak, üzemek, repülőterek, vasútvonalak elleni szabotázsakciókról, a Rongyos Gárda újraaktivizálásáról és szerepéről, s egyéb érdekességekről is.

Például Románia Károly-erődvonalát úgy térképezte fel a magyar titkosszolgálat, hogy senki nem fedezte fel őket – ez lényegében egy tökéletes akció volt. Ujszászy pedig azt írja vallomásaiban, hogy „kémeink, ügynökeink mindenhol ott voltak ennek a balkáni királyságnak a területén, ahol az általános korrupció miatt mindig megbízható információkat tudtunk beszerezni”. Ez ügyben egy román történész is megszólal. Érdekes lett volna szerb, cseh vagy szlovák történészt is bevonni a dokumentumfilmbe, de a magyar megszólalók is kevés időt kapnak: a játékfilmes jelenetek és a narráció tölti ki a legnagyobb játékidőt.

Ujszászy alakját vagy úgy általában a magyar titkosszolgálatok működését pedig sokkal részletesebben is ki lehet bontani – sőt egy egész tévésorozatot is megérdemelne –, de ezt egy 52 perces filmtől nem lehet elvárni. Például Ujszászy István személyiségéről, történetéről, a Horthy-korszak hatalmi szerkezetében elfoglalt pontos helyéről is érdemes lenne szólni. Arra viszont alkalmas a Magyar média mecenatúra program támogatásával készült film, hogy felkeltse a téma iránt az érdeklődést és kevésbé közismert tényekre hívja fel a figyelmet a kémtörténetekhez jól illő kép- és filmformanyelvvel, amelyben kevés a vizuális és technikai baklövés. Természetesen a filmben arra is fény derül, hogy ki ölte meg a nőt, és mi volt a szerepe ezekben a kémjátszmákban. Merthogy izgalmas történelmi témákért nem kell a szomszédba mennünk.

Forrás: magyaridok.hu