Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

A Párnaarc és a Helix is versenyez a varsói filmfesztiválon

2018.09.26. 18:48

Két magyar rövidfilm, a Párnaarc című élőszereplős film és a Helix című animáció is versenyez október 12. és 21. között a Varsó Nemzetközi Filmfesztiválon, ahol Ujj Mészáros Károly legújabb alkotása is bemutatkozik.

A 11 és fél perces Párnaarc Vácz Péter első élőszereplős rövidfilmje. Történetét a rendező saját élménye inspirálta, amikor első szállodai tartózkodása idején mindennap ágynemű-kompozíciókat készített az ismeretlen szobalánynak - közölte a produkciók kommunikációjáért felelős ügynökség az MTI-vel.

A Párnaarc premierje a budapesti Friss Húson volt áprilisban, itt különdíjat is nyert a kreatív történetmesélésért. Ezután a Pázmány filmfesztiválon és a Hét Domb filmfesztiválon is díjazták, nemzetközi bemutatkozása Varsóban lesz.

A film a tíznapos erdélyi Filmtett Workshopon készült. Vácz Péter a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen végzett 2013-ban, vizsgafilmje, a Nyuszi és Őz című animáció több mint 125 nemzetközi díjat nyert. A Párnaarc producere Zágoni Bálint, operatőre F. Tóth Márton, a főszerepeket pedig Derzsi Dezső és Sándor Anna alakítják.

A Helix című animáció Papp Károly Kása rendező és animátor egyedi, stop motion technikával készített filmje az emberi kapcsolatok dinamikájáról. A filmet Kelle Antal interaktív meditációs tárgyai, a tibeti mandalákat idéző mozgatható, átrendezhető szobrok ihlették.

A mintegy öt és fél perces Helix az Umbrella Kreatív Műhely gyártásában készült, producere Kázmér Miklós és Hidvégi Zoltán, operatőre Vajda Péter, zeneszerzője Tornyai Péter, vágója pedig Czakó Judit. A film a Médiatanács támogatásával, a Magyar Média Mecenatúra Program keretében készült.

Papp Károly Kása a Magyar Képzőművészeti Egyetemen végezte tanulmányait, majd többek között a Pannónia Filmstúdió és a Varga Stúdió munkatársaként dolgozott, jelenleg a MOME vendégoktatója. Olyan munkákban is közreműködött, mint a 2008-ban Oscar-díjat nyert Péter és a farkas című lengyel, norvég, brit, mexikói koprodukcióban készült animáció.

A varsói seregszemle 1-2 Competition versenyprogramjába mutatkozik be a Liza, a rókatündér rendezőjének, Ujj Mészáros Károlynak legújabb filmje, az X - A rendszerből törölve című thriller is, amelyet a magyar közönség november elsejétől láthat a mozikban.

Forrás: MTI