Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

CineFest 2018: A bűnös nyerte a 15. fesztivált

2018.09.25. 10:00

Kilenc filmekben gazdag nap ért véget Miskolcon, kiosztották a 15. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál díjait. A fesztivál fődíját, a Pressburger Imre-díjat Gustav Möller A bűnös című alkotása kapta, a Zukor Adolf-díjat a Darko Štante rendezte Ok-okozat vihette haza.

Miskolc immáron tizenötödik éve alakul át az álmok városává szeptember közepén – Dr. Kiss János alpolgármester beszédében a Titanicot idézve mondta, nem teltek hiába a napok, huszonötezer ember lelkében volt ünnep. Bár a protokolláris beszédek ritkán érintenek meg, nehéz volt nem egyetérteni vele: Miskolcon ilyenkor van – legalábbis a filmek szerelmeseinek – karácsony. Az ajándékok sem maradtak el: zseniális filmek érkeztek az idei mustrára. Ahogy azt a fesztivál igazgatójától, Bíró Tibortól megtudtuk, idén 38 ország filmjeit vetítették, a kisjátékfilmeken kívül 47 nagyjátékfilmet is bemutattak, közülük 19 volt a versenyprogram része.

„Amit el akartam mondani, elmondtam. Itt hátul, a vásznon.” A 15. Cinefest életműdíjasa, a 90 éves Hildebrand István – aki a ’60-as, ’70-es, ’80-as években Keleti Márton és Várkonyi Zoltán rendezők alkotótársaként sokmilliós nézettségű sikerfilmeket fényképezett – beszédében azt üdvözölte, hogy a szakmában végre a nőknek is lehetősége van hallatni a hangjukat, de szóvá tette azt is, hogy a mozi elvesztette régi társadalmi szerepkörét – ennek újbóli megtalálását kívánta a jövő alkotóinak.

Cinefest 2018

Filmművészeti munkásságáért Yuji Okumoto színészt díjazták, aki videóüzenetben arra biztatta az ifjú filmeseket, ne adják fel álmaikat.

A fesztivál nemzetközi zsűrijét az Arany Oroszlán-díjas Krzysztof Zanussi vezette, aki a Jameson CineFest nyitóünnepségén átvette Az európai mozi nagykövete-díjat, mesterkurzust is tartott és a szervezők retrospektívvel tisztelegtek az európai mozi meghatározó rendezője előtt.

A fesztivál fődíját, a Pressburger Imre-díjat Gustav Möller A bűnös című alkotása kapta, a Zukor Adolf-díjat a Darko Štante rendezte Ok-okozat vihette haza. Az előbbi a Nemzetközi Ökumenikus Zsűri díját, az utóbbi Art Mozik Nemzetközi Szövetsége elismerését is megkapta.

A zsűri két különdíjat is kiosztott: az egészestés filmek között Nemes Jeles László Napszállta című alkotása és Lars Kraume A néma forradalom című filmje, kisjátékfilm kategóriában Lucas Castán Egy igazi férfi sosem sír című műve kapott elismerést.

Filmkritikusok Nemzetközi Szövetsége a FIPRESCI-díjat Debra Granik Ne hagyj nyomot! című filmjének ítélte. A közönség kedvence Juuso Laatio és Jukka Vidgren filmje, a Heavy túra lett.

A Médiatanács idén három kategóriát támogatott 1-1 millió forinttal: A legjobb kisjátékfilm Reut Dagbar Agami Végső tiszteletadás című alkotása lett, a magyar animációs tehetségeknek járó Dargay Attila díjat Bucsi Réka vihette haza, a CineNewWave díj pedig Kis Hajni rendezőé lett.

Forrás: filmtekercs.hu