Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Kiosztották a XIV. Göcsej Filmszemle díjait

2018.09.17. 14:48

Bujdosó Erika Ágnes Király utca szubjektív című filmje nyerte el a Szalay Annamária-filmdíjat szombaton Zalaegerszegen, a XIV. Göcsej Filmszemlén.

A Zalaegerszegi Televízió által 14. alkalommal szervezett filmszemlére 45 alkotást neveztek magyarországi és határon túli alkotók. A benevezett műveket Koltay Gábor filmrendező, Szaknyéri András, a hévízi Fontana Filmszínház vezetője, illetve Lovass Tibor a filmszemle alapítója értékelte, a rendezvényen jelen volt az NMHH egykori elnökének, néhai Szalay Annamáriának a családja is.

Koltay Gábor a zalaegerszegi Art Moziban tartott ünnepélyes díjkiosztón azt mondta: nagyon fontosak azok a filmek, amelyek segítenek a "bonyolult, összetett, ellentmondásos világot" megérteni, segítenek eligazodni a "szellemi zavarodottságban" és bizonyos értékekre felhívni a figyelmet. Ugyanúgy fontos, hogy az elmúlt évtizedek "történelmi fehér foltjait" feldolgozzák a filmek, mindazt, ami kimaradt az 1945 utáni történelemkönyvekből és a közbeszédből.

Szaknyéri András arról tett említést, hogy nagyon sok fiatal alkotása jelent meg a filmszemlén, ami új színt és új lendületet hozott, illetve egyre több női alkotó készít filmeket, amelyek szubjektívebben, kicsit érzékenyebben látják a világot.

Lovass Tibor arra emlékeztetett, hogy sok film több vidéki filmszemlén is versenyez, a remények szerint pedig a jövőben a helyi televíziók is vetíteni fogják majd a benevezett alkotásokat.

A negyedik alkalommal átadott Szalay Annamária-filmdíjat - Németh János Kossuth- és Munkácsy-díjas szobrászművész alkotását - Bujdosó Erika Ágnes vehette át Király utca szubjektív című filmjéért. A résztvevőket továbbá dokumentumfilm, kisjátékfilm, filmetűd és ifjúsági kategóriában díjazták a Médiatanács támogatásával.

A dokumentumfilmek között első helyezett lett Csibi László Nussbaum 95736 című alkotása, filmetűd kategóriában Boros Ferenc, Horváth Zoltán és Kozma Gábor Rozsda lepte, nem ragyog című filmje lett elsődíjas, a kisjátékfilmek között Timkó Imre Magamba zárva című produkcióját díjazta első helyen a zsűri, az ifjúsági kategóriában pedig Piák Barnabás 3 tipp a túléléshez című művét érdemesítették első díjra.

A díjátadót követően levetítették a Szalay Annamária-filmdíjas alkotást. Ezt követően a zalai filmszemle díszvendégeként mutatkozott be a 17 éves Lendvai Kristóf, akinek zalaegerszegi színművészekkel készült - augusztusban a 25. Országos Diákfilmszemlén különdíjat nyert - Majdnem eltoltam című kisjátékfilmjét is megtekinthette a díjátadó közönsége.

Forrás: MTI