Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

PREMIEREK HŰSÉGRŐL ÉS KÖLTÉSZETRŐL

2018.06.06. 10:26

Vasárnap kerülnek képernyőre a Mecenatúra Program legújabb alkotásai

A Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Programjában támogatott filmek közül a tévénézők hamarosan megismerhetik a Reményik Sándor költőről készült kétrészes portréfilmet és a Schein Gábor Irijám és Jonibe című könyvéből készült animációt. Újabb hat epizóddal folytatódik a Kalandozások a világjáró nagypapával című tudományos-ismeretterjesztő sorozat.

Schein Gábor titokzatosan szép verses mesét írt Irijámról, a halkirálynőről és Jonibéről, a madárkirályról. Az aktív, erős Irijám, a halak királynője és Jonibe, a melankóliára hajlamos madárkirály sohasem találkozhatnak egymással, hiszen az egyik eleme a levegő, a másiké a víz. A lelkükben szóló szavak és énekek azonban egymást keresik, így hosszú várakozás után végül mégis egymásra találnak. Boldogságuk azonban nem tarthat örökké.

Az időtlen történethez Rofusz Kinga lenyűgözően szép illusztrációkat készített, és animációs filmet is rendezett a Dargay Attila-pályázat támogatásából. A rajz, az árnyjáték és a bábfilm elemeit ötvöző animációs filmet vasárnap 23.25-kor láthatják az M2 nézői.

A mecenatúraprogram Kollányi Ágoston-pályázata támogatta a Reményik Sándorról szóló, Öröktűz című portréfilm elkészültét. Reményik Sándor a két világháború közötti erdélyi magyar költészet meghatározó és kiemelkedő alakja. Munkássága évtizedekig ismeretlen volt Magyarországon, mert őt és költészetét 1945 után – politikai megfontolásokból – évtizedekre száműzték a magyar irodalomból.

A költő életét, hitvallását és hazájához való hűséges viszonyát mutatja be a kétrészes Öröktűz, amelyet a költő kiterjedt levelezésének és édesanyja naplórészleteinek feldolgozásával forgattak, és vasárnap, 21.35-kor tekinthető meg a Duna World műsoraként.

Az M2-n folytatódik a Lerner János rendezte tudományos-ismeretterjesztő sorozat, a Kalandozások a világjáró nagypapával. Juhász Árpád, „a világjáró nagypapa” fiatal korában barátaitól a Kóborló Farkas indiánnevet kapta, amelyhez felnőttként is hű maradt: geológusként és ismeretterjesztő televíziós szerkesztőként bejárta a világot, könyveivel, fényképeivel és filmjeivel ismeretek sokaságát adta át.

Kóborlásai során azonban nemcsak filmeket és fényképeket készített, hanem olyan ábrákat – törzsi nevükön pikitiket – is gyűjtött, amelyekkel a törzsi népek gyermekeiknek tanítják a természet megismerését.

Mindegyik ilyen ábra a természet és az ember kapcsolatáról szóló bölcsességet hordoz, a nagypapa gyűjteményéből pedig már csak tizennégy hiányzik, hogy megfejthető legyen a globális üzenet, amelyet unokáinak szeretne örökségül hagyni. A 16 részes, egyenként ötperces epizódokból álló sorozat a Médiatanács Kollányi Ágoston-pályázatának támogatásával készült el.

Forrás: magyaridok.hu