Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

STIGMA - Tőkés Eszter a Szekuritáte célkeresztjében STIGMA - Tőkés Eszter a Szekuritáte célkeresztjében 100%

Dokumentumfilmünkben egy asszony drámai sorsán keresztül mutatjuk be, hogy a totalitárius rendszer titkos szolgálata miként tette tönkre emberek életét, hogyan hatolt be az otthonok négy fala közé, besúgói hogyan kontrollálták a magánélet legintimebb pillanatait és árulták el a legközelebbi társak legszemélyesebb érzelmeit, vágyait.

Dr. Barta Tibor, köztiszteletben álló ortopéd orvos, a Szekuritáte „Stelian” fedőnevű ügynöke Kolozsváron 1985-ben feleségül veszi Tőkés Eszter fogorvost, hogy rajta keresztül állandó információkat adjon az ellenzéki magatartású Tőkés családról és a kolozsvári értelmiségről. Eszter első házassága után két kisgyermekévek támaszt talál benne és bizalmasan osztja meg vele legbensőbb titkait. „Stelian” már esküvőjükről is pontosan jelent, majd a tengerre viszi feleségét a két gyerekkel, hogy távollétükben a Szekuritáte a lakásukba beépíthesse a lehallgató készülékeket.

Eszter visszaemlékezéseiből, naplójából, „Stelian” ügynök jelentéseiből, tartótisztjének értékeléseiből rajzolódik ki Barta Tibor Janus arca. Egyrészt a hívő katolikus, művelt ember, kiváló orgonista, aki munkája után ingyen gyógyítja a rászorulókat, másrészt a rendkívüli buzgalommal jelentő besúgó, akinek semmi nem kerüli el figyelmét, minden családi és társadalmi összejövetelen jelen van és a várható eseményekről előre informálja a titkos szolgálatot. A fontos írásokat, röpcédulákat, melyeket Eszter félve a házkutatásoktól elrejt, beviszi a Szekuritáténak, hogy ezeket aztán bizonyítékként használják fel.

Szinte naponta tudósít felesége ellenzéki tevékenységéről. Pl. Tőkés Eszter a nyolcvanas évek végén többször vállalta, hogy az erdélyi súlyos állapotokról titokban készített interjúk kazettáit ő maga, vagy Gáll Judit barátnőjén keresztül Magyarországra kijuttassa. „Stelian” előre jelzi a terveket, hogy a Szekuritáte emberei aztán a határon lecsapjanak rájuk.

Megfigyeléseiből és érzékletes leírásaiból a nyolcvanas évek erdélyi szellemi élete is kirajzolódik.  „Stelian” fedőnevű ügynök számos értelmiségi vezetőről jelentett, többek között Czirják Árpád kolozsvári plébánosról és barátjáról, Jakab Gáborról, akiknek templomában rendszeresen orgonált, Király Károly ellenzéki politikusról, Kallós Zoltán néprajzkutatóról, hogy csak néhányat említsünk. 

1989 decemberében a forradalom napjaiban eltűnt hazulról és napokat töltött a katolikus plébánia felső emeletén levő Szekuritáte központjában, mondván hogy meg akarja menteni a szekus dossziékat. Lehet, hogy „Stelian” beszervezési dossziéja ekkor tűnt el?

Barta Tibor a rendszerváltás után hamarosan áttelepült Magyarországra. Eszter nem követte, 2004-ben elvált tőle.

Tőkés Eszter, amikor 2007-ben a CNSAS Szekuritáte iratanyagát feldolgozó bukaresti Intézettől megkapta iratanyagát, megrendülten szembesült múltjával. Barta Tibor tagadta ügynöki tevékenységét, és a CNSAS meghamisított papírjaival igyekezett igazolni magát. Bár számos jelentés egyértelműen felfedi „Stelian” személyét, a drámai helyzet máig nincs lezárva.

pályázati adatok

partner
Mester György
pályázat típusa
Ember Judit
pályázat éve
2011
támogatás összege
8 000 000 Ft

filmográfiai adatok

címváltozatok
-
műfaj
Dokumentumfilm
alkotók
Kabay Barna - rendező-producer
Petényi Katalin - író-rendező
szereplők
Csutak Réka
Bogdán Zsolt
Hatházi András
szakértők, közreműködők
Dr Tőkés István
Dr Tőkés Eszter
Tőkés Erzsébet
Bandi István
Csendes László
Molnár János
technikai stáb


Klaus Wendt - hangutómunka
Heves László - fővilágosító
Gerendai Ferenc - hangmérnök
Papp Csongor - felvételvezető
Gyártásvezető - Markó Judit
Csukás Sándor HSC - operatőr
Szalai Károly HSE - vágó

gyártási- és produkciós adatok

produkciós iroda
CinemaStar kft
gyártók
CinemaStar kft
Movietrend kft
gyártó partnerek
Catherine Films SARL
gyártás tervezett ideje
2011.11.02-2013.05.20
forgatás tervezett befejezése
2012.10.10
forgatási helyszínek
Kolozsvár
utómunkák
BoomCompany - Hangstudio

technikai adatok

masteranyag
XDCAM
játékidő
52 perc
képformátum
16:9
hangtípus
Stereo

forgalmazási adatok, díjak

forgalmazó
CinemaStar kft
ősbemutató
Duna TV - 2013.11.04
fesztiválok, díjak
-
televíziós sugárzások
DunaWorld TV - 2014.04.03
Duna TV - 2013.11.04
sajtótükör
-
megjegyzések, érdekességek
-