Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

Keresztesek egykor és ma 20%

Mióta az iszlám vallást Mohamed próféta megalapította, folyamatos harcban áll a „Világ Többi Részével”, a Próféta halála óta pedig önmagával is (síita – szunnita ellentétet).

Az Arábiából kiinduló vallás már születése után megkezdte hódító útját, és 711-ben elért Európába is. A mórok bevették Toledót, és ezt követően századokon át tartott uralmuk a Pireneusi-félsziget egy részén. A terület visszahódítása csak 1492-ben ért véget, ekkor esett el Granada, az utolsó muszlim erőd is. Míg a spanyolok a félsziget visszafoglalásáért küzdöttek, egy másik arcvonal is megnyílt keleten: sorra indultak a keresztes hadjáratok az 1181-ben elvesztett Jeruzsálem visszavételéért. Ezek közül az ötödik hadjáratot II. András magyar király vezette 1217 augusztusában, jelentősebb eredmények nélkül. 1218-ban Jeruzsálemet még sikerült rövid időre visszahódítani, de végleges elvesztése után a következő nagy keresztény-muszlim háború az európai hadszíntéren zajlott. A török sereget a Magyar Királyság területére tört be, és az ország jelentős része 150  éven keresztül török kézbe került.. Az 1697-es zentai csatában ugyan a törökök vereséget szenvedtek, de egészen 1829-ig megszéállva tartották a mai Görögországot. 

A XXI. században újabb iszlám hódítás indult Európa felé, a fundamentalista terrorizmusban megbújva. Kérdés hogy lesz-e elegendő „keresztes”, hogy megállítsuk au újabb „dzsihádot”? Filmünk erre keresi a választ, miközben felvonultatja az elmúlt évezred egymásnak feszülését az iszlám és a kereszténység szemszögéből nézve, kiemelve benne II. András király egykori keresztes hadjáratát is.

pályázati adatok

partner
Csortos Szabó Sándor
pályázat típusa
Kollányi Ágoston
pályázat éve
2018
támogatás összege
9 975 000 Ft

alkotók

műfaj
ismeretterjesztő film
rendező
Varsányi Ferenc
ötlet
Varsányi Ferenc
forgatókönyvíró
Varsányi Ferenc

gyártási- és produkciós adatok

produkciós iroda
Budapest Film Produkciós Kft
producer
Csortos Szabó Sándor
gyártás tervezett ideje
2019.01.01-

technikai adatok

masteranyag
2K video
játékidő
52 perc

forgalmazási adatok, díjak