Magyar Média Mecenatúra

Pályázati Tükör

A chilloni fogoly – Kosáry Domokos olvasónaplója 13. rész

Kosáry Domokos 1957 novemberében politikai fogolyként kezdte el írni - eleinte fejben megfogalmazni - olvasónaplóját, amely negyven évvel később „A Chilloni fogoly” címmel jelent meg. A dokumentumfilm a napló mellett elsősorban az évtizedeken át készült interjúiból, fényképalbumának egyedi darabjaiból és a kor archív filmfelvételeiből építkezik.

Kosáry az 1956-os forradalom előtt jelen van Nagy Imre születésnapján, ahol kimondja, hogy a jövendő miniszterelnökre üríti poharát. A Petőfi-kör történész vitáján, ahol bátor kiállásával meghökkenti a rákosistákat. Részt vesz a Társadalompolitikai Bizottság ülésein, majd a forradalom napjaiban, a forradalmi bizottságokban. A brutális szovjet intervenció után azonnal elkezdte gyűjteni a forradalom dokumentumait, hogy legyen forrásanyag és 56-ot ne mocskolhassák be. Francia diplomaták segítségével az ENSZ ’57 januárjában alakult ötös bizottságához juttatta el az információkat. 1957. november 14-én letartóztatták, másnap az Egyetemi Könyvtárban elhelyezett dokumentumgyűjteményt a belügyesek elkobozták, hadbíróság elé állították, 1960-ban szabadult.

pályázati adatok

pályázat típusa
Mecenatúra Mozi
pályázat éve
2009

alkotók

műfaj
dokumentumfilm
rendező
Hanák Gábor
szerkesztő
Mészáros Balázs, Szécsényi Anikó
operatőr
Nyíri Béla, Kurucz Sándor, Ballagó Gergely
narrátor
Lukács Bea
közreműködő
Baumgartner Bernadatte, Csentei Réka, Hanák Luca, Kuslits László, Lente Zoltán, Mártha Gábor, Stráner Zoltán, Váczi Márta

gyártási- és produkciós adatok

gyártók
Hajdú Lászlóné, Bánfalviné B. Adrienne
gyártó partnerek
utómunkák
Ács László

technikai adatok

forgalmazási adatok, díjak